Kees Oskam, Handelsmaatschappij Jan Oskam:

"De laatste jaren zie je onze afzetlanden nationalistischer worden"

Tholen - Hoewel het Hollandse hardfruit momenteel naar een breed aantal landen wordt verstuurd, is er volgens exporteur Kees Oskam van Handelsmaatschappij Jan Oskam uit Vleuten van spektakel geen sprake. "Klanten zijn nog voorzichtig, het is echt palletjeswerk. Men heeft wellicht vorig jaar nog in het achterhoofd toen het kwalitatief niet meeviel, maar gelukkig is de kwaliteit dit jaar een stuk beter, dus dat hoeft geen belemmering te zijn."

"De afzet van appelen is nog lastiger dan peren op het moment. Her en der is er meer geplukt dan aanvankelijk werd verwacht en ook de afzet naar Duitsland verloopt momenteel moeizaam", zegt Kees. "Eén van de grootste uitdagingen voor ons als exporteurs vind ik de nationalistische aanpak in onze afzetgebieden. Dat zie je onder meer in Duitsland veel meer dan enkele jaren geleden. DC's uit pakweg het Ruhrgebied halen wel appelen vanuit Bodensee, maar die 300 kilometer vanuit Nederland zou dan fout zijn. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling, we leven immers in een vrije markt waar vrijhandel de boventoon zou moeten kunnen voeren."

Desondanks ziet hij de marktsituatie met vertrouwen tegemoet. "Het fruit is goed van smaak en heeft een goed uitstalleven. Momenteel zijn de prijzen voor de tijd van het jaar redelijk stabiel. Als we nu stapsgewijs een paar centjes omhoog kunnen met onze prijzen, valt er voor iedereen in de keten wat te verdienen", concludeert de exporteur.

Deze week is Handelsmaatschappij Jan Oskam weer present als exposant op de Fruit Attraction in Madrid (Hal 10 - stand F01). "Toen Ger van Burik acht jaar terug een Holland Paviljoen begon, deden we gelijk mee. Dat was destijds nog maar met een stuk of zeven bedrijven. Inmiddels is de beurs ontzettend gegroeid en ook internationaler geworden. Afhankelijk van de eigen oogst is Spanje jaarlijks wel in de markt voor onze Conference-peren, dus het is voor ons een interessante markt", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Oskam
Handelsmaatschappij Jan Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl 
www.janoskam.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.