Lokaal georiënteerde Duitse groothandel Früchte Blust

Van pruimen, noten en kersen tot aan groenten: dit alles kan in een straal van 50 tot 80 km rondom de Kaiserstuhl af worden genomen bij fruitgroothandel Blust. De lokale producten vormen de specialiteiten van het bedrijf. "We zijn een zeer lokaal georiënteerde groothandel - dat wordt hier in de omgeving bijzonder gewaardeerd door mijn klanten op de weekmarkten en in de gastronomie", zegt Jochen Blust van Früchte Blust. Jochen vraagt niet om certificaten bij de afname van de producten, zo wil hij ook kleinere teeltbedrijven ondersteunen: "Certificaten zijn vaak erg duur en een teler met fruit ter waarde van 700 euro kan zich geen certificering van 500 euro veroorloven." Lokaliteit en directe afname van de teler spelen hier een grotere rol.

In de winter neemt Jochen ook citrus af, overwegend uit Spanje: "We hadden tot nu toe nog veel Duitse producten en stappen nu langzaam over op importproducten. Binnenkort arriveren de sinaasappelen en grapefruits – eveneens uit Spanje." Op de groothandelsmarkt in Freiburg zijn de herkomstlanden van de producten goed over verschillende handelaren verdeeld: "Sommigen nemen producten uit Italië af, anderen uit Turkije of Griekenland. Zo heeft ieder zijn speciale gebied. Dat is door de jaren heen gewoon zo gegaan." Juist onbehandeld citrus is populair onder de klanten van de groothandelaar.

Een product dat Jochen bijzonder nauw aan het hart ligt is de tomaat: "We nemen momenteel Savéol-tomaten uit Frankrijk af, die zijn bijzonder goed houdbaar, smaken erg lekker en komen van een superteler af. Hierdoor kosten ze echter ook wat meer dan de Belgische of Nederlandse tegenhanger. Maar omdat ze zo bijzonder goed zijn, worden ze toch verkocht ondanks de hogere prijs." In de gastronomie zijn de specialiteiten-tomaten bijzonder populair, weet Jochen. Qua prijs liggen deze op 4-5 euro per kilo, vergeleken bij 2-3 euro voor andere tomaten. Na het einde van het seizoen begin november stapt Jochen over op Nederlandse en Belgische tomaten - de kwaliteit van deze producten wordt ieder jaar beter: "De telers daar hechten steeds meer waarde aan aspecten zoals aroma en stevigheid van het vruchtvlees."

De herfstvakantie is de laatste belangrijke periode in de regio - de wintermaanden zijn traditioneel rustig rondom de Kaiserstuhl: "In de zomermaanden hebben we veel toeristen en in de winter wordt het dan heel rustig. Veel gastronomen sluiten enige tijd hun deuren of gaan op vakantie", zegt Jochen.

Voor de toekomst maakt hij zich zorgen om de fruitteelt in Baden-Württemberg: "Om bijen te beschermen, mogen er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen op het fruit gespoten worden. Dit maakt veel fruit uiteindelijk onverkoopbaar door plagen zoals de Aziatische fruitvlieg. In het komende seizoen zal ik wel geen kersen meer aan kunnen nemen. Producten die ik 's avonds bij de teler afhaal, zijn bij de opening van de stand in de ochtend deels al bedorven. Vroeger stuurde ik producten naar Hamburg – dat is tegenwoordig ondenkbaar. Zo wordt het onmogelijk om te kunnen blijven concurreren met importproducten uit Zuid-Europa."

Voor meer informatie:
Früchte Blust KG
Endinger Str.10
Königschaffhausen
+49 7642 1024
fruechte-blust@t-online.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven