Spaanse mangoconsumptie stijgt 277% in vijf jaar

Hoewel de omvang van de Spaanse mango-oogst nog steeds bescheiden is, stijgt zowel de teelt als de afzet van dit product jaarlijks. In 2018 was Spanje de op twee na grootste Europese importeur van mango (goed voor 10% van de totale import), na het Verenigd Koninkrijk (waar dit fruit veel geconsumeerd wordt door de Aziatische bevolking), en Nederland, waar op grote schaal allerlei soorten groenten en fruit worden geïmporteerd. Daarnaast is Spanje de op één na grootste handelaar, en de grootste teler van mango binnen de EU. De mangoconsumptie in Spanje is in de afgelopen vijf jaar bovendien bijna verdrievoudigd. Dat stelt ASAJA Málaga, op basis van gegevens van INTRASTAT.

De belangrijkste mangoleverende landen voor Europa zijn Brazilië (36,4%), Peru (27,3%) en Ivoorkust (8,67%). Ook voor Spanje is Brazilië de grootste leverancier (59,8%), en Peru de tweede (25,8%). Daarna volgen Mexico (3,82%), Ivoorkust (3,13%) en Senegal (3,08%).

Binnen de EU is Spanje de op één na grootste leverancier van mango: goed voor 17,3% van het totaal.

De consumptie van mango in Spanje is in de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid: met 277%. De cijfers van 2018 zijn bijna verdrievoudigd ten opzichte van 2014. Waar de consumptie in 2014 nog 0,21 kg per inwoner per jaar bedroeg, was dit in 2018 0,58 kg per inwoner per jaar.

Deze stijging van de consumptie zorgt mogelijk voor een verbetering van de gespannen situatie die het gevolg is van een korte afzetperiode en de beperkte houdbaarheid van de mango.

 

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven