Tomra, Compac en BBC Technologies presenteren nieuwe sorteeroplossingen

Tomra zal de TOMRA 5A demonstreren, haar avant-garde model voor de sortering van aardappelen. De nieuwe UltraView-inspectiemodule van Compac maximaliseert de sorteerprestaties van Spectrim en BBC Technologies introduceert LUCAi-software, waarmee kunstmatige intelligentie wordt toegepast voor het sorteren van blauwe bessen. 

Tomra Food demonstreerde haar geavanceerde TOMRA 5A aardappelsorteerder. Deze machine verwijdert vreemde materialen, zoals stenen, wortels, glas, plastic en metaal, met een ongeëvenaard nauwkeurigheidspercentage van 98%.

Compac onthulde de UltraView, een nieuw inspectiemodule die in Spectrim wordt geïntegreerd om de sorteerprestaties te optimaliseren. Het is de enige oplossing in zijn soort waarmee afwijkingen aan de stengelkom kunnen worden gedetecteerd, waardoor de efficiëntie van de sortering van bepaalde verscategorieën, zoals appelen, citroenen, steenfruit en avocado's, kan worden verbeterd. 

BBC Technologies lanceerde LUCAi, een nieuw softwaresysteem voorzien van kunstmatige intelligentie voor het sorteren van blauwe bessen, dat eenvoudig geïmplementeerd kan worden voor de KAT0260, voor een nog nauwkeuriger sorteerresultaat. Hiermee wordt de gevoeligheid voor het detecteren van subtiele afwijkingen in het fruit, zoals uitdroging, kneuzing en het beginstadium van anthracnose, verhoogd. 

Compac lanceert UltraView ter verbetering van haar toonaangevende Spectrim sorteerplatform
UltraView is een nieuwe inspectiemodule waarmee defecten in de stengelkom kunnen worden gedetecteerd, afwijkingen die moeilijk op te sporen zijn vanwege de plaats waar ze zich bevinden en vorm.

De UltraView-module is voorzien van een set multi-spectrale, hoge resolutie camera's en LED-verlichting die dichtbij het fruit gepositioneerd zijn. Dankzij deze positie kunnen de UltraView-camera's kwaliteitsbeelden maken van de stengelkom en bovenkant van het fruit. De module bevindt zich direct na de Spectrim-unit op de sorteerder, wat ideaal is ten opzichte van de UltaView-sensoren.

UltraView werd in de praktijk getest in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Dankzij dit systeem is het handmatig controleren van moeilijk waarneembare afwijkingen niet langer nodig. Hierdoor wordt tijd bespaard en de efficiëntie verhoogd, evenals de mogelijkheden voor het automatisch vullen van dozen. 

Het optische sorteerplatform van Compac en het Inspectra² nabij-infrarood-sorteerplatform werden onlangs onderscheiden met de PwC Commercial Impact Award tijdens de KiwiNet Awards 2019. 

BBC Technologies onthult LUCAi, de eerste oplossing met kunstmatige intelligentie voor de blauwebessensector
LUCAi maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor het sorteren van fruit aan de hand van specifieke markteisen. De sortering vindt plaats op basis van leergegevens van meer dan een kwart miljoen beelden die in de loop van vijf jaar werden verzameld. Dankzij het doorlopende Berry Science Program van LUCAi zullen er steeds meer specifieke beelden beschikbaar komen. 

Als het fruit de sorteerband passeert, wordt ieder individueel exemplaar door meerdere camera's gefotografeerd. LUCAi identificeert vervolgens in welke classificatie iedere bes valt. LUCAi kan tot wel 2.400 individuele beelden per seconde verwerken. Deze indrukwekkende snelheid en nauwkeurigheid zijn te danken aan 17.408 beeldverwerkers die in staat zijn tot 304.000.000.000.000 RTX-bewerkingen per seconde. LUCAi  is bovendien in staat het fruit in golflengtes te zien die niet door het menselijk oog waar te nemen zijn, waardoor de nauwkeurigheid van het sorteerproces verder wordt verbeterd.

BBC Technologies heeft LUCAi beschikbaar gemaakt als toevoeging aan haar KATO260 optische sorteerder voor blauwe bessen. Het systeem is getest in pakstations in Canada, Chili, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Tijdens deze testen is gebleken dat LUCAi gebruiksvriendelijk is en in staat is om moeilijk waarneembare defecten te detecteren. Hierdoor kunnen verwerkers hun verliezen verminderen, inkomsten verhogen en garanderen dat hun fruit langer houdbaar is.

Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
TOMRA
Tel: +32 (0)16 74 28 17
Mobile: +32 (0)476 74 19 18
Email: marijke.bellemans@tomra.com 
www.tomra.com/food


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven