Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe app Maqqie functioneert als digitaal uitzendbureau

“We brengen het uitzendbureau bij bedrijven binnen”

Tholen – Bij het werven en inzetten van werknemers in de flexibele schil van een bedrijf komt heel wat kijken: vacatures, contracten, uitzendbureaus, freelancers, payrollbedrijven… Dat moet eenvoudiger, dacht Maqqie oprichter Pieter Leenman toen hij in 2017 zelf naar werknemers zocht. “Ik had een onderneming en was op zoek naar flexibele werknemers. Via LinkedIn kon ik makkelijk mensen benaderen, maar het formaliseren van de samenwerking was een drempel: ik moest mijn eigen salarisadministratie doen en merkte dat het me onnodig veel tijd en moeite kostte. Daarom ben ik in 2017 gestart met de ontwikkeling van Maqqie. Zomer 2018 begon vervolgens de bèta-fase met al ruim 200 bedrijven en afgelopen september hebben we de app officieel gelanceerd.”


Oprichter Pieter Leenman (l) en commercieel directeur Martijn den Besten (r) van Maqqie (Foto: Peter den Ouden)

Maqqie is een digitaal uitzendbureau dat werkgevers en werknemers kunnen inzetten om snel en makkelijk een flexibele samenwerking aan te gaan. De Maqqie app verbindt vacatures aan beschikbare werknemers en regelt alle administratieve spelregels zelf: de app stelt een contract op dat voldoet aan alle juridische, fiscale en administratieve “rompslomp”. Ook de planning, urenregistratie en verloning lopen via Maqqie. Het gebruik van de app is gratis. Zodra er een overeenkomst is tussen werkgever en werknemer bedraagt de vergoeding 7 procent van het overeengekomen uurtarief.

Gemaq(qie) dient de mens
Hoe gaat Maqqie precies in z’n werk? “Bedrijven maken een profiel à la LinkedIn aan en plaatsen hun vacature”, legt Pieter uit. “Deze vacature zetten we in één keer door naar alle vacatureplatforms. Vervolgens kunnen ze bij een match met een werknemer op de knop ‘samenwerking starten’ drukken. Onze app zorgt vervolgens voor een contract dat voldoet aan alle voorwaarden van beide partijen en aan alle spelregels vanuit bijvoorbeeld de wetgeving en CAO. Dan kan de werknemer in principe direct aan de slag. Het is eigenlijk – en vandaar de naam – een makkie.”

Ook AGF-bedrijven kunnen aan de slag met Maqqie. “AGF-bedrijven kunnen voor hun flexibele schil bij ons terecht voor het vinden van oproepkrachten; denk aan medewerkers voor in de ploegendiensten of in het weekend. Ook de contracten van seizoenwerkers kunnen eenvoudig via ons geregeld worden.” Op dit moment zijn er al een tiental AGF-bedrijven bij Maqqie aangesloten. Sterker nog, een van de klanten van het eerste uur is groenten- en fruitgroothandel FlexiVers. “Het werkt erg eenvoudig”, vertelt directeur Rudolf Sluimer. “Alles kan via de smartphone. Dat sluit goed aan bij deze tijd. Het belangrijkste vind ik echter de transparantie. Ik heb er een beter gevoel bij dan wanneer het via een uitzendbureau loopt.”

Wab
De timing van Maqqie is precies goed. Op 1 januari 2020 gaat namelijk de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Daardoor kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen. “De Wab speelt op dit moment enorm op HR-vlak. Bedrijven die hun diensten nu via een payrollbedrijf laten lopen, moeten goed opletten. Door de nieuwe wet verwachten we namelijk dat zij óf een nieuwe aanbieding van hun payrollbedrijf gaan krijgen tegen een fors hoger tarief, óf een andere leverancier moeten gaan zoeken. Veel payrollbedrijven zien de Wab niet zitten en stoppen er dan ook straks mee. Contracten en dergelijke moeten in ieder geval vanaf 2020 op een andere manier geregeld gaan worden.”

Er gaan volgens Pieter twee belangrijke dingen veranderen vanaf 1 januari 2020: “Ten eerste kunnen payrollbedrijven veel minder flexibiliteit bieden, omdat de contracttermijn wordt beperkt tot 3 jaar. Daarnaast moeten bedrijven hun oproepkrachten na een jaar al een contract aan gaan bieden. Wie nu al oproepkrachten in dienst heeft die er al even lopen, moet ze volgens de nieuwe wet vanaf 1 januari een contract voor een vast aantal uren aanbieden. Bij veel bedrijven vormt dit een probleem."

"We willen met Maqqie helpen dit probleem op te lossen", concludeert Pieter. "Via de app willen we bedrijven de flexibiliteit van een uitzendbureau bieden en tegelijkertijd voordeliger zijn dan een payrollbedrijf."

Voor meer informatie:
Maqqie
T: +31 (0)10 3075 234
https://maqqie.nl/ik-zoek-werknemers