Strijd tegen het weggooien van groenten

Innsbruck - De beste cijfers qua smaak, minpunten voor het uiterlijk: groenten die niet aan de optische criteria van de handel voldoen, belanden weer op het veld - in grote hoeveelheden. De 70 groententelers in Tirol oogsten 32.000 ton groenten per jaar. Circa 15 procent daarvan is niet marktconform. Reeds in de zomer barstte een heftige discussie los over de vernietiging van deze optisch onvolmaakte levensmiddelen, zo bericht de 'Tiroler Tageszeitung'. 
 
In een interpellatie met de viceminister-president van Tirol Anton Steixner, werd de problematiek onlangs opnieuw aangekaart. Men wilde weten hoe de politiek eraan kan bijdragen dat er minder producten vernietigd hoeven te worden. Steixner deelde mee dat de regering ervoor zorgt dat bij de verzorging met levensmiddelen van onder meer verzorgingstehuizen en ziekenhuizen „in toenemende mate producten uit de regio gebruikt worden". Tijdens informatiebijeenkomsten in de districten werden aan diverse instellingen de voordelen van het gebruik van regionale producten in keukens van verzorgingstehuizen en ziekenhuizen gepresenteerd.
 
Maar de telers worden ook zelf actief, zoals bijvoorbeeld Josef Hechenberger, voorzitter van het Landbouwschap van Tirol: „We hebben op mijn initiatief een werkgemeenschap in het leven geroepen voor de bestmogelijke verwerking van groenten die optisch als tweede keus geclassificeerd worden. Het kan niet zo zijn dat kwalitatief uitstekende producten weggegooid moeten worden." Hechenberger is ervan overtuigd dat de werkgemeenschap samen tot goede oplossingen zal komen. Voor wortelsap bijvoorbeeld zouden optische onvolkomenheden er niet toe doen.
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.