Gijs van den Oever, van den Elzen Groenteverwerking:

“Rustige preimarkt kan rekenen op minder kilo’s en goede kwaliteit”

Tholen – In het zuiden van Nederland is de herfstvakantie inmiddels al in volle gang en dat is te merken aan de preimarkt, waar het erg rustig is. “Rond deze tijd denken mensen altijd aan iets anders dan prei”, vertelt Gijs van den Oever van Van den Elzen Groenteverwerking. “De vraag is niet schrikbarend meer of minder dan andere jaren en dat is te zien aan de prijzen.”


Gijs van den Oever en Paul van den Elzen

Het aanbod is volgens Gijs op dit moment goed in evenwicht met de vraag. “We hebben een periode achter de rug waarin de vraag meer was dan het aanbod, iedereen was bij qua kilo’s”, blikt hij terug. “Nu zijn er minder kilo’s op het land dan vorige jaren. De kwaliteit daarvan is erg goed. Door de hete zomer kampten veel telers wel met tripsdruk, wat bij sommigen voor een moeizame start van het seizoen zorgde. Preien moeten altijd voldoende water hebben, zodat ze sterk zijn en daardoor ook minder vatbaar zijn voor ziektes. Daarom zorgen we altijd dat onze waterhuishouding in orde is. We telen alleen maar prei, daar zijn we gespecialiseerd in. Onze focus ligt dan ook echt op de kwaliteit van ons product.”

Eerst water, de winter komt later
Langzaamaan gaat ook de consument weer warmlopen voor prei. “De bladgewassen zijn allemaal gestopt, dus rond deze tijd gaan mensen denken aan wintergroenten. Ieder jaar opnieuw vragen we ons af: komt er een winter en zo ja, wanneer? Komt de winter vroeg in het jaar, dan krijg je een heel ander seizoen dan als het pas in januari of februari komt. Ik heb zelf altijd geleerd: er valt eerst veel water en daarna komt de winter. Als je kijkt naar de regenval afgelopen tijd, zou je dus kunnen stellen dat we goed op weg zijn.”

“Onze prei kan nu nog aardig groeien op het land; dat is de kunst in rustige tijden als deze. Het is belangrijk om je teeltplan goed af te stemmen op de markt en op de vraag van de klant. Dan hoef je namelijk geen gekke dingen te doen als een ander teveel prei heeft. Zo kun je op het juiste moment, als de vraag weer toeneemt, verkopen.”

Concurreren doet Gijs liever op kwaliteit dan op prijs. “In ons proces letten we hier goed op: zo hebben we watersnijders waarmee we de houdbaarheid van de prei verlengen. Dat levert ons een kwaliteitsvoordeel op ten opzichte van anderen. Op prijs willen we het niet winnen, maar op kwaliteit, service en continuïteit.”

Over continuïteit gesproken: “Voorlopig blijft de markt nog wel rustig”, verwacht Gijs. “De onderkant van Nederland heeft nu vakantie en de bovenkant is volgende week aan de beurt. Dat verandert weinig aan de huidige markt. De temperaturen gaan wel iets omlaag, wat goed is voor de wintergroenten. Zelf gaan we de komende weken voorbereidingen treffen voor de winterperiode en schakelen we pas op het juiste moment. De kwaliteit van de prei kunnen we daardoor hoog houden. Om deze kwaliteit ook continu te houden, hebben we nog wat in de pijplijn zitten… Maar dat is iets voor een volgend artikel”, sluit hij lachend af.

Voor meer informatie:
Gijs van den Oever
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
T: +31(0)413-782 999
M: +31(0)6-27050202 
info@elzengroentenverwerking.nl 
www.prei.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven