EU Commissie geeft rapport vrij over implementatie handelsovereenkomsten

Rapport toont aan dat handel 35% van het EU BNP voor z'n rekening neemt

Ondanks het moeilijke mondiale economische klimaat zijn Europese bedrijven gebruik blijven maken van de gelegenheden die door het EU handelsnetwerk gecreëerd werden. In 2018 dekte die netwerk 31% van het Europese handelsverkeer. Dit cijfer zal waarschijnlijk stijgen tot bijna 40% wanneer meer handelsovereenkomsten van kracht worden volgend het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie over de implementatie van handelsovereenkomsten dat onlangs werd vrijgegeven. Over het algemeen is handel goed voor 35% van het Europees Bruto Nationaal Product. 

In 2018 lieten EU export en import met handelspartners positieve ontwikkelingen zien met een continue groei van 2% tot 4,6% met een sterke prestatie van de EU agri-food export. De EU melde een surplus van € 84,6 mld in de handel in goederen met z'n handelspartners, vergeleken met het algemene handelstekort met de rest van de wereld van ongeveer € 24,6 mld. 

Naar de specifieke sectoren toont het rapport 2018 aan dat de EU agri-food export met handelspartners bleef groeien met een algemene stijging van 2,2% vergeleken met het vorige jaar. De export van agri-food producten naar Zuid-Korea steeg met 4,8%. De agri-food export naar Georgië, Moldavië en Oekraïne groeide met 11% t.o.v. 2017. 

Daarnaast trokken verschillende landen, na intensieve gesprekken over verschillende handelsovereenkomsten, hun handelsblokkades in, waarmee meer EU bedrijven volledig gebruik kunnen maken van de overeenkomsten. 

Het rapport onderzoekt ook de impact van voorzieningen in de Trade and Sustainable Development, dat een deel van de moderne EU handelsovereenkomsten is. Het doel hiervan is samen met partners internationale regels rond arbeid en milieu, zoals die opgenomen zijn in de multilaterale milieu-overeenkomsten en internationale arbeidsovereenkomsten, te implementeren. 

In 2018 en 2019 ondernam de EU ook verschillende handhavingsacties rond z'n handelsovereenkomsten, waaronder werkomstandigheden. Een voorbeeld hiervan is het falen van Zuid-Korea op het gebied van arbeidersrechten, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen.  

Het rapport meldt ook de noodzaak van bewustwording van de mogelijkheden die handelsovereenkomsten bieden, als ook de handhaving van deze overeenkomsten om de beoogde resultaten te behalen. 

Het rapport zal nu worden bekeken door het Europese parlement en vertegenwoordigers van lidstaten in de Raad.

Voor meer informatie:
Daniel Rosario
Tel: +32 2295 6185
Email: daniel.rosario@ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven