Chileense sector schakelt om van traditionele druivenrassen naar beschermde rassen

"Vraag naar Red Globe-druiven neemt al jaren af"

Azië is een belangrijke markt voor Latijns-Amerikaanse fruitexporteurs en dit geldt in het bijzonder voor het Chileense Chilfresh. De voornaamste afzetmarkten van het bedrijf bevinden zich namelijk in het Verre Oosten met China als grootste markt, maar ook Zuid-Korea, Vietnam en Thailand zijn belangrijk markten voor Chilfresh. De Europese en Amerikaanse markt komen voor dit bedrijf op de tweede plaats. 

Luis Sandoval, commercieel directeur van het bedrijf: “Ongeveer 85% van onze export is bestemd voor het Verre Oosten. Dit betekent dat Nieuw-Zeeland onze grootste concurrent is op de kersenmarkt en Australië op de druivenmarkt. Aangezien deze landen zich een stuk dichter bij Azië bevinden, bereiken hun producten deze markten in betere conditie en kunnen ze bovendien sneller inspelen op veranderingen op de markt. Voor ons houdt dit in dat we zeer efficiënt moeten werken om onze prijzen zo concurrerend mogelijk te kunnen houden. We richten ons ook sterk op de kwaliteit zodat deze markten onze producten zullen verkiezen boven die uit Nieuw-Zeeland of Australië." 

De kersen in Chili staan momenteel in bloei en zullen omstreeks de tweede week van november gereed zijn om geplukt te worden. Luis: "Er wordt gezegd dat de oogst eerder dan gebruikelijk zal beginnen maar voor kersen zal dit maar een paar dagen eerder zijn en dus weinig gevolgen voor het verdere seizoen hebben. We rekenen op goede hoeveelheden kersen die vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar. Dit seizoen hebben we last gehad van nachtvorst en een aantal kersen- en pruimentelers heeft hier veel schade van ondervonden. Zelf verwachten we echter een goede oogst voor alle rassen."

Kersen en druiven zijn de belangrijkste categorieën voor het bedrijf. "Momenteel is de vraag naar kersen enorm sterk. Voor druiven is de situatie een stuk lastiger," zegt Luis. "Onze kersen verkopen altijd goed en de vraag naar dit product is sterk, met name in China. De druivenmarkt is momenteel moeilijker voor ons omdat we ons in een omschakelingsperiode bevinden."

De markt voor Red Globe-druiven is de afgelopen vijf jaar slechter geworden omdat er nieuwe beschermde rassen zijn geïntroduceerd die snel aan populariteit winnen. Wij zijn ook begonnen met het telen van nieuwe rassen maar we kunnen nog niet stoppen met de traditionele rassen omdat de productie van onze nieuwe rassen nog te klein is. Dit jaar exporteren we Maylen, waar we twee seizoenen geleden mee zijn begonnen, en Allison, een ras dat we vorig seizoen ook al exporteerden. Daarnaast zullen we dit jaar Jack Salute introduceren. Nog lang niet alle markten zijn bekend met dit ras, vandaar dat we het geleidelijk introduceren op de Chinese markt. Voorlopig richten we ons met dit ras voornamelijk op de markt in de Verenigde Staten."

Het weer heeft dit jaar in Chili gelukkig nauwelijks schade veroorzaakt aan de gewassen. "Droogte teistert echter het noorden en midden van Chili en dan met name de vijfde regio. Als het deze winter niet gaat regenen dan komen we pas echt in de problemen. We kunnen alleen maar hopen dat de droogte niet tot volgend jaar aanhoudt. We vangen regenwater op en gebruiken het voor irrigatiedoeleinden. Verder kunnen we eigenlijk vrij weinig doen om onze gewassen te beschermen. Dit seizoen zullen we echter niets te klagen hebben, hoewel het niet perfect zal zijn. We rekenen op een oogst van goede omvang en fruit van prima kwaliteit," zegt Luis tot slot. 

Voor meer informatie:

Luis Sandoval
Chilfresh
Tel: +56 75 220 8400
Email: lsandoval@chilfresh.cl 
www.chilfresh.cl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven