Eerste steenfruitraming voor het seizoen 2019-2020: pruimen +15%, nectarines +17%

Vooruitzichten voor recordoogst Zuid-Afrikaanse pruimen getemperd door weer

Hortgro, het overkoepelende orgaan voor de Zuid-Afrikaanse steen- en hardfruitsector, heeft haar eerste exportramingen voor Zuid-Afrikaans steenfruit bekend gemaakt. In deze ramingen is de organisatie voorzichtig optimistisch over het komende seizoen.

Pruimenoogst 15% hoger

Ondanks de hoge verwachtingen eerder in het seizoen, waarbij rekening gehouden werd met een recordoogst zoals vier jaar geleden (van ruim 13 mln dozen van 5,25 kilo), werden de vooruitzichten later getemperd door de zeer hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag in juli en augustus. (Het was abnormaal heet, laten telers in de regio Boland weten). 

De Angeleno-pruimen stonden volop in bloei tijdens deze ongebruikelijke hittegolf, wat heeft geleid tot een matige fruitzetting, waardoor de oogst Angeleno-pruimen lager zal zijn. Over het geheel genomen is de raming voor de pruimenexport dit seizoen aanzienlijk hoger dan vorig seizoen. 

De eerste raming voor het seizoen 2019-2020 staat op 10,1 mln dozen (5,25 kilo), wat neerkomt op een groei van 15% ten opzichte van vorig jaar, toen de pruimenoogst zwaar te lijden had van een hittegolf in het voorjaar.  

"De oogst zal zeker beter zijn dan vorig jaar," vertelt Charl Stander, technisch expert bij Freshness First in Franschhoek. "De bloei was geweldig. Het was één van de beste bloeiperiodes in Boland en Klein-Karoo tot nu toe maar de hitte tijdens de bloei en de lage vochtigheid hebben hun weerslag op de fruitzetting gehad. Dit was een teleurstelling omdat telers al rekening hielden met een recordpruimenoogst. De boomgaarden zien er echter met de dag beter uit en we hebben kunnen besparen op de kosten van het uitdunnen. De maten en kwaliteit van het fruit zien er zeer veelbelovend uit."

De droogte in Klein-Karoo zal gevolgen hebben voor de totale pruimenoogst (die anders wel 12 mln dozen had kunnen bedragen) maar in de regio Berg River verloopt het seizoen tot dusver normaal. 

Over een maand, omstreeks begin november, gaat in de Kaap de pruimenoogst van start. 

Perziken- en nectarineoogst Kaap begonnen

De eerste perziken en nectarines in de Kaap worden nu al geplukt. Dit geldt onder andere voor de rassen Flavela (nectarine) en Snow Angel (perzik). 

De raming van Hortgro voor de nectarineoogst is 17% hoger en staat op 4,6 mln dozen. Deze groei is te danken aan de betere beschikbaarheid van water en productievere rassen. 

Perziken verliezen terrein maar de oogst zal desondanks 7% hoger zijn dan vorig jaar en wordt geraamd op bijna 2 mln dozen van 2,5 kilo. 

Er was nauwelijks sneeuwval en ook het aantal koude-uren was verre van optimaal, zegt een steenfruitteler in Koue Bokkeveld. "We kunnen dit tekort aan koude-uren terugzien in het fruit," legt hij uit, terwijl hij op de onregelmatige fruitzetting wijst, die het gevolg is van de zachte winter. 

De regenval in de winter was beter maar zeker niet overvloedig. De periodes van langdurige neerslag waren deze winter minder talrijk dan normaal in de Kaap. Telers, die afhankelijk zijn van water uit de bergen, ondervinden hier nog altijd de gevolgen van. 

"Het is geen geweldig jaar maar een jaar waarin je roeit met de riemen die je hebt. Je moet het doen met wat de natuur je geeft," vervolgt hij.

De abrikozenoogst zal dalen tot een half miljoen dozen (4,75 kilo), aangezien een deel van het fruit afkomstig is uit de kurkdroge regio Klein-Karoo en boomgaarden worden gerooid. 

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven