Peru: areaal blauwe bessen steeg tussen 2012 en 2018 met 206% per jaar

Uit cijfers van het Peruaanse ministerie van Landbouw en Irrigatie (Minagri) blijkt dat de productie van Peruaanse blauwe bessen tussen 2012 en 2018 gemiddeld met 206% per jaar groeide. Dankzij de buitenlandse vraag heeft de blauwe bes zich ontwikkeld tot een pijler van de tuinbouwsector, waardoor lokale telers op zoek zijn gegaan naar logistieke oplossingen, legt Silvia Cordova van Sealand (Maersk) uit. 

Het ministerie zegt dat het blauwebessenareaal in het seizoen 2017-2018 7.884 hectare telde. Het grootste gedeelte van het areaal bevindt zich in het noorden van het land in La Libertad en Lambayeque. 

Cordova legt uit dat de voornaamste bestemming voor Peruaanse blauwe bessen momenteel Europa en de Verenigde Staten zijn met Rotterdam, Philadelphia en Los Angelos als belangrijkste aankomsthavens. Hij voegt eraan toe dat ook de Aziatische markt snel groeit. 

Grotere aanvoer
De Vereniging van Peruaanse Blauwebessentelers, Proarándanos, verwacht dat Peru dit seizoen (augustus 2019- maart 2020) wereldwijd de grootste exporteur van blauwe bessen zal zijn en Chili voorbij zal streven.  

Volgens het meest recente rapport van de Scotiabank zal de waarde van de blauwebessenexport in 2019 €753 mln bereiken, wat neer zou komen op een groei van 50% ten opzichte van 2018, toen de waarde van Peruaanse export van blauwe bessen €497 mln bedroeg.

 

Bron: agraria.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven