India zet kwaliteitseisen voor mondiale aardappelhandel vast

Kwaliteitseisen die door India zijn voorgesteld zullen voor de mondiale aardappelhandel gelden. De Codex Alimentarius Commission, een internationale instantie voor voedingseisen van de Food and Agriculture Organization en de Wereld Gezondheidsorganisatie, heeft deze normen goedgekeurd tijdens een bijeenkomst in Mexico. 

De Indiase commissaris voor landbouw, S.K.Malhotra, die voorzitter was van de mondiale werkgroep voor de ontwikkeling van normen voor aardappelen, beweerde dat kwaliteitsregels voor aardappelen zouden bijdragen aan de veiligheid, kwaliteit en eerlijkheid van deze internationale voedingshandel. "Naast het beschermen van de consumentengezondheid door producten die aan de normen voldoen, worden deze regels ook erkend als referentie in elk handelsgeschil."

De regelgeving omvatten alle aardappelrassen en betreffen vorm, kleur van de schil en kleur van het vlees.

"De vorm verschilt van ellipsvormig tot ovaal en langwerpig: de schilkleur van wit naar geel naar geelbruin en de vleeskleur van wit naar geel tot blauw. De kwaliteit, maat, minimumeisen en resistentie die in elke klasse zijn toegestaan zijn verwerkt in een norm." 

Mondiaal wordt 380 mln ton aardappelen geteeld in meer dan 100 landen en 50% hiervan wordt vers gegeten. De knol is belangrijk voor de voedingsveiligheid voor miljoenen mensen in Zuid-Amerika,  Afrika, Europa en Azië. India teelde in 2018/19 53 mln ton aardappelen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven