David Jahn, BrilloPak

Unipaker heeft capaciteit om 75 verpakkingen per minuut te verwerken

De verpakkingsmarkt verandert snel en leveranciers van apparatuur moeten machines ontwerpen die zowel betrouwbaar en efficiënt zijn en afgestemd zijn op de toekomstige verpakkingstrends. 

De Britse automatiseringsspecialist BrilloPak is al bijna 20 jaar binnen de sector actief en richt zich sinds 2011 ook op de AGF-sector, waar de behoefte aan aantrekkelijke retailverpakkingen onder telers sterk toe is genomen. Veel pakstations waren destijds op zoek naar manieren om minder afhankelijk te worden van personeel door over te schakelen op automatische oplossingen. David Jahn, directeur van BrilloPak, vertelt echter dat ruimtegebrek betekende dat de machines zowel compact als fexibel moesten zijn, waarbij er gemakkelijk omgeschakeld kon worden om meerdere producten te kunnen verpakken, een voorwaarde die veel verpakkers stelden.

“Bij het verpakken van fruit als appelen bestaat het probleem dat de appelen kunnen beschadigen in het systeem, vandaar dat we een klein QA-systeem voor de verpakkingsmachine hebben aangebracht dat zowel de kwaliteit als maat controleert en afwijkende producten uitwerpt. We bieden dit systeem voor alle soorten verse AGF aan.  

"We hebben samengewerkt met het gerenommeerde fruitteeltbedrijf Adrian Scripps om haar pakstation te automatiseren met ons Delta type-systeem, de Unipaker, die tot wel 75 verpakkingen per minuut kan verwerken. Dit is zeer snel want de gebruikelijke capaciteit ligt rond de 50 tot 60 verpakkingen per minuut. De voornaamste voorwaarde was dat het fruit niet zou beschadigen. We maken hiervoor gebruik van 'motion control', dat wil zeggen dat we de verpakkingen bij aanvang zo voorzichtig mogelijk voort laten bewegen en vervolgens snel laten passeren om vervolgens weer zorgvuldig en nauwkeurig te kunnen worden geplaatst zodat het product goed gepresenteerd kan worden in het supermarktschap. Dit komt dus neer op het behalen van een maximale snelheid met minimaal risico op beschadigingen."

De Unipaker maakt gebruik van de zogenaamde 'single pick'-methode die de voorkeur heeft omdat er geen problemen met ophopingen kunnen ontstaan en er snel van product kan worden gewisseld omdat alleen de kop hoeft te worden verwisseld. De machine kan eveneens snel aan verschillende verpakkingstypes worden aangepast. Davis begrijpt heel goed dat pakstations willen dat productwissels zo vlot mogelijk verlopen en met het systeem van BrilloPak is dit ook mogelijk. 

Vorige week won BrilloPak tijdens de vakbeurs PPMA 2019 de 'Innovative Robotic Solution Award voor de aardappelverpakkingsmachine die zij in de vestiging van Morrisons in Rushden installeerde. Deze complete 'end of line'-oplossing omvat kratontnesters, twee Unipaker robot 'pick en place'-cellen, twee semiautomatische Pakstations en palletiseermachines die een perfecte presentatie garanderen van de  66 mln kilo aardappelen die jaarlijks in de vestiging in  Rushden worden verwerkt. "In piekperiodes werken we met vier verpakkingslijnen en shifts van 12 uur," vertelt Andy Day, manager van het pakstation. "We hebben nog steeds hetzelfde aantal mensen in dienst voor de handmatige lijnen. We werken alleen met een kleinere ploegen mensen en kunnen hen afwisselend inzetten voor het verpakken, ontnesten, palletiseren en de robot-lijnen, waardoor hun werkzaamheden een stuk afwisselender zijn geworden." Andy vertelt dat de faciliteit veel minder afhankelijk is geworden van personeel.

Het bijzondere aan het 'pick and place' robotsysteem is the 'Glove', een robotkop die specifiek voor de verwerking van aardappelverpakkingen werd ontwikkeld. Hij heeft zachte grijpers, vier aan iedere zijde, die de verpakking oppakken en in de krat plaatsen. Normaal gesproken wordt dit gedaan door een conventioneel stalen robotkop die gevoelig is voor het scheuren van de zakken en kneuzen van de aardappelen. De machine heeft een capaciteit van 75 tot 80 verpakkingen per minuut en kan aangepast worden aan verschillende verpakkingsmaterialen. 

David zegt dat het pluspunt van dit systeem is dat de machines compact, flexibel en uiterst betrouwbaar zijn. Het bedieningspaneel is voorzien van knoppictogrammen en dat is zeer belangrijk voor gebruikers die de Engelse taal niet beheersen. Het systeem is bovendien eenvoudig te bedienen en onderhouden. 

Een paar jaar geleden waren mensen op zoek naar automatiseringsoplossingen om op arbeidskosten te kunnen bezuinigen maar nu moeten zij automatiseren omdat er simpelweg geen arbeidskrachten meer te vinden zijn.

De oplossingen kunnen volledig worden geïntegreerd in bestaande systemen en afgestemd worden op elk budget. Volgens David ligt de terugverdientijd tussen de één en twee jaar, afhankelijk van het ploegenrooster. 

"We hebben de afgelopen vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk een reputatie op weten te bouwen als fabrikant van verpakkingsmachines en zijn onlangs samen gaan werken met een distributeur in Nederland. Volgend jaar hopen we onze oplossingen wereldwijd te kunnen exporteren naar markten zoals de VS, Zuid-Afrika en Australië. We zijn trots op ons goede oog voor detail en willen de markt machines leveren die na ontvangst alleen maar aangesloten hoeven te worden en meteen gereed voor gebruik zijn."

 

Voor meer informatie:
David Jahn
Brillopak
Tel: +44 (0)1622 872 907 
Email:djahn@brillopak.co.uk 
www.brillopak.co.uk 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven