Markttoegang doorslaggevend voor groei Zuid-Afrikaanse blauwebessensector

De Zuid-Afrikaanse minister van Landbouw Thoko Didiza maakt zich sterk voor het potentieel dat de tuinbouwsector te bieden heeft voor de economische groei en werkgelegenheid in het land.

Blauwe bessen worden inmiddels over heel de wereld als 'superfood' beschouwd en de vraag naar het fruit is dan ook explosief gegroeid. Het is daarom hoog tijd dat de groeiende Zuid-Afrikaanse blauwebessensector dit potentieel benut. 

Op markten waartoe het fruit toegang heeft, worden al goede resultaten geboekt. Op de Britse markt overtreft de groei van de afzet van blauwe bessen die van alle andere fruitcategorieën. Vorig jaar groeide de totale fruitafzet in het VK met 3,6%, terwijl die van blauwe bessen met 13,4% toenam. 

Zuid-Afrikaanse blauwebessentelers profiteren van de groei op deze markt, hetgeen tot uitdrukking komt in de export van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen. In 2018 was 54% van de totale Zuid-Afrikaanse blauwebessenexport bestemd voor het VK. 

Volgens een artikel op iol.co.za is de groei van de export grotendeels te danken aan het toenemend aantal werknemers dat in de sector werkzaam is, dat steeg van zo'n 1.000 in 2014 tot meer dan 8.000 dit jaar. In 2023 zal het aantal werknemers in de sector gegroeid zijn naar 14.000. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven