Poland-Fruit verwacht meer appelen te exporteren dan vorig seizoen

"Onze telers hebben minder last gehad van extreme weersomstandigheden"

Voor veel Poolse appelhandelaren verloopt het huidige seizoen niet zonder problemen. De situatie van één Poolse exporteur is echter een stuk minder nijpend omdat zijn telers weinig hinder ondervonden hebben van de extreme weersomstandigheden in het land. Het bedrijf verwacht haar aandeel op de Indiase markt dit seizoen zelfs te vergroten.

Hoewel het Poolse appelseizoen voor de meeste telers een uitdaging vormt, is Poland-Fruit nog altijd zeer optimistisch over het seizoen. De oogst is zo goed als voorbij en de appelen worden gereed gemaakt om over een lange afstand te worden verladen want de voornaamste markt van het bedrijf is India. "Onze appelen zijn al opgeslagen in koelcellen en ondergaan behandelingen om de houdbaarheid te verlengen. Dit hele proces zal ongeveer een week duren. Daarna zijn de appelen gereed voor transport," zegt Pawel Sokolowski, manager van Poland-Fruit. 

"Voor ons bedrijf verloopt het seizoen volgens plan. In september werd de eerste lading naar India geëxporteerd en vanaf eind oktober komt het exportseizoen pas echt goed op stoom. Mogelijk zullen er wat problemen ontstaan als gevolg van de beperkte beschikbaarheid van koelcontainers. We rekenen er echter op dat onze vertrouwde logistieke partner ADECON geen hinder van dit fenomeen zal ondervinden."

De totale appeloogst in Polen zal dit jaar maar half zo groot zijn als de recordoogst van vorig seizoen. Voor Poland-Fruit is de situatie minder nijpend en het bedrijf denkt zelfs meer fruit te verladen dan voorgaand seizoen. "Over het algemeen zullen de hoeveelheden die worden verladen lager zijn dan vorig jaar. Dit komt omdat de beschikbaarheid van de beste producten beperkt is. De totale oogst bedraagt slechts 50% van de recordoogst van vorig jaar. Bovendien is er ook sprake van wat kwaliteitsproblemen, zoals 'roest' als gevolg van de vorst in april. De appelen moeten daarom extra zorgvuldig worden gesorteerd om alle slechte exemplaren te verwijderen. Hierdoor zullen er kleinere aantallen beschikbaar zijn voor de export," legt Sokolowksi uit. "Gelukkig hebben onze telers minder last gehad van het ongebruikelijke weer en kunnen we een kwaliteitsproduct tegen een zeer concurrerende prijs aanbieden. We hopen onze export nog steeds te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar maar dit hangt uiteraard af van de uiteindelijke beschikbaarheid."  

De belangrijkste markt voor Poland-Fruit is India. De situatie in Kasjmir maakt het seizoen wel ingewikkelder, vervolgt Sokolowksi. "In India ging het seizoen dit jaar vroeg van start. Dit is het gevolg van de toestand in Kasjmir, een regio die appelen aan de lokale markt levert. Vanwege de politieke spanningen is deze regio afgesloten van de rest van India. Hierdoor is op heel de Indiase markt een tekort aan appelen ontstaan. De import van buitenlandse appelen is dan ook toegenomen. Met name Franse en Italiaanse appelen, die al eerder worden geplukt, profiteren van deze situatie. We hebben geen moeilijkheden ondervonden bij ons eerste transport naar India. Onze partners in India hebben ook geen melding van problemen gemaakt."

“India is onze belangrijkste markt. We zijn er goed bekend en werken er samen met onze vertrouwde partner Sheemit Agro-Fresh. We staan ook voortdurend in contact met onze partners in Nigeria, die onze appelen ieder moment in Lagos hopen te ontvangen. Hier komen wekelijks 40 containers appelen aan," vertelt Sokolowski. "Het probleem is echter dat de huidige aanvoer van Poolse appelen lager is, waardoor het moeilijker is om onze afspraken met bestaande klanten na te komen. Senegal en andere Afrikaanse landen zijn eveneens veelbelovende markten. Zodra we meer Afrikaanse partners leren kennen, zullen we onze activiteiten in deze regio verder opschalen."

Vorig jaar hadden we een recordoogst met bodemprijzen. Dit jaar is dit totaal anders. De hogere prijzen kunnen echter niet alleen aan de lagere beschikbaarheid worden toegeschreven aangezien steeds meer landen interesse in Poolse appelen hebben. "De prijsstijging ten opzichte van vorig seizoen is fors en bedraagt tot wel 40% - 50%. Dit heeft met meerdere factoren te maken: de veel lagere oogst, de torenhoge prijzen van industrieappelen en de aldoor groeiende vraag naar Poolse appelen, die de afgelopen jaren een goede reputatie hebben opgebouwd. Dit seizoen is er zelfs belangstelling vanuit de VS en Chili en dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Dit duidt er echter wel op dat Poolse appelen een plaats op de wereldmarkt hebben veroverd. We verwachten niet dat de prijzen veel zullen dalen, in tegendeel zelfs. Misschien zullen ze verder stijgen nu de vraag het aanbod duidelijk overtreft," zegt Sokolowski tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Pawel Sokolowski
Poland Fruit
Tel: +48 693 933 325
Email: pawel.sokolowski@poland-fruit.com

Sheetal Gupta
Sheemit Agro-Fresh
Tel: +91 98244 08886
Email: sheemitagro@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven