Job van Iterson:

"Klasse I fruit is vaak al niet voldoende meer voor de retail"

Tholen - De hardfruitmarkt verliep lange tijd wat rustiger, maar is sinds afgelopen week weer aan het aantrekken, constateert Job van Iterson van Job van Iterson Fruit uit Haarsteeg. "Ook de prijzen beginnen langzamerhand hun weg omhoog te vinden. Zo worden de Conference-peren momenteel tussen de 60 en 65 cent verkocht."

"Kwalitatief zien de appels er goed tot zeer goed uit. Bij de peren zijn de kwaliteitsverschillen groter en moet er knap wat uitgesorteerd worden. Door onder meer windschade vooral in de Flevopolders en Noord-Holland moet er echt wel aandacht aan besteed worden om een goede bak peren te krijgen", vertelt de fruithandelaar.

"De stemming bij de telers voor de langere termijn is positief, maar dat wil niet alles zeggen. Vorig jaar was iedereen bij de start van het seizoen ook nog positief en we weten allemaal hoe slecht het afgelopen is", constateert Job, die het hardfruit hoofdzakelijk afzet aan de supermarkten en de grotere maten aan de exporteurs. "Onze omzet blijft voor 80% in het binnenland."

Van Iterson stapte dan ook vroeg in met de PlanetProof-certificering. "Klanten vragen erom. Sterker nog, appelen die niet PlanetProof-gecertificeerd zijn, kun je nog moeilijk vermarkten. Het wordt wel iets makkelijker gemaakt doordat steeds meer telers PlanetProof-gecertificeerd zijn", vertelt Job, die vooral met Nederlandse telers werkt, maar ook fruit betrekt van telers uit onder meer België, Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië, Hongarije en Polen.

Kwaliteitseisen steeds extremer
In de afgelopen jaren is de verhouding tussen de retail en haar leveranciers wel veranderd, merkt Job. "Supermarkten zijn niet meer geïnteresseerd in leveranciers die een dagje hun fruit voor weinig kunnen aanbieden, maar gaan steeds meer naar vaste afspraken toe. Dat is een gunstige ontwikkeling. Wel staat er tegenover dat de kwaliteitseisen steeds extremer worden. Klasse I partijen zijn vaak niet voldoende meer voor de supermarkten. Het moet er haast perfect uitzien, maar we hebben wel te maken met een product van buiten en dat wordt zeker richting het einde van het seizoen wel moeilijker."

Gevraagd naar het toekomstperspectief voor de fruithandel, antwoordt Job: "Het spelletje zal door steeds minder mensen gespeeld gaan worden. Belangrijk is dat je je aanpast aan veranderingen in de markt. Tegen de markt inwerken heeft geen zin. Het blijft dan ook elke dag weer een mooie uitdaging om te mogen werken voor onze fruittelers en klanten. Voor ons is het moeilijk om een rol te spelen in de clubrassen, maar er blijven steeds weer andere rassen over die hun positie op de markt moeten veroveren. Mits het volume beschikbaar is, kunnen we daarin ook van toegevoegde waarde zijn."

Voor meer informatie:
Job van Iterson Fruit
Mommersteeg 84
5254 VN Haarsteeg
Tel: +316 – 22 44 30 16
Fax: +3173 – 851 85 89
info@jobvanitersonfruit.nl   
www.jobvanitersonfruit.nl/  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.