Europa geeft blijk van steun aan eigen bananensector

Onlangs namen politieke vertegenwoordigers deel aan een conferentie in het Europese Parlement die in het teken stond van de huidige situatie van de Europese bananensector, het zorgwekkende verlies van de absolute waarde en de verzadiging van de bananenmarkt in de EU. De afgevaardigden spraken unaniem hun zorgen uit over de impact van preferentiële overeenkomsten voor de import van bananen uit derde landen. Ze waren het ook eens over het voorstel om de fytosanitaire en milieustandaarden gelijk te stellen voor producenten binnen en buiten de EU.  

Het Directoraat-Generaal Handel van de EU bevestigde het voornemen van de Commissie om het huidige tarief van €75 per ton voor de import van bananen uit derde landen niet verder te verlagen. 

De Europarlementariërs besloten hiertoe om een eerlijke marktregulering tot stand te brengen ter vervanging van het bestaande stabiliseringsmechanisme, dat niet effectief is gebleken. Ook willen zij verplichten dat voor de import van tuinbouwproducten van buiten de EU dezelfde standaarden gaan gelden dan voor Europese telers om een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie binnen de sector. Ook werd er gesproken over het recht van Europese consumenten op transparante informatie omtrent de verschillen tussen de productiemodellen in de EU en die in derde landen, evenals de invoering van een etiket waarop de herkomst van de geïmporteerde producten is aangegeven.

In het voorstel bevestigden de Europese Commissie, Raad en Parlement dat zij de nodige maatregelen zullen treffen om het voortbestaan van de sector te garanderen wanneer de import leidt tot een verdere verslechtering van de marktsituatie voor bananentelers binnen de EU. 

De voorzitter van ASPROCAN, Domingo Martin Ortega, gaf aan blij te zijn met de beloften van de Europese vertegenwoordigers.

Europa teelt ongeveer 700.000 ton bananen die het afzet volgens Europese normen, die tot strengste ter wereld behoren. De teelt van bakbananen en bananen uit ultraperifere gebieden gaat nog een stapje verder en voldoet aan zeer strenge zelf-opgelegde eisen. In minder dan 15 jaar tijd hebben deze teeltpraktijken ertoe geleid dat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met 75% is afgenomen. Het doel is om het gebruik tegen 2025 met nog eens 50% verlaagd te hebben. 

De Europese sector levert daarnaast ongeveer 40.000 banen op (direct en indirect) en draagt meer dan €500 mln bij aan het BBP. 

De Europese markt, die jaarlijks 6,5 mln ton bananen importeert, is de grootste bananenimporteur ter wereld. Zo'n 75% van deze bananen worden uit landen in Latijns-Amerika geïmporteerd. 

 

Bron: europapress.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven