Beperkte beschikbaarheid week 44-48

Noodweer en areaalkrimp leiden tot lagere aanvoer Spaanse bladgroenten

De Spaanse bladgroentensector wordt de laatste tijd geteisterd door slecht weer. Op 5 en 6 oktober viel er extreem veel neerslag en werden delen van Murcia en Almeria opnieuw getroffen door storm en hagel. Deze gebieden behoren tot de grootste bladgroententeeltgebieden in Spanje. Een paar weken geleden veroorzaakte noodweer ook al overstromingen in de kustgebieden van Murcia, Alicante en het noorden van Almeria. 

"Bij de zware storm van september werden met name gebieden die zich op minder dan 4 km van de kust bevonden, getroffen, hoewel er tot 10 km uit de kust sprake was van forse schade," zegt Javier Soto, hoofd sla-export bij Proexport. "Sla, spinazie en andere bladgroenten waren al geplant en zouden begin november worden geoogst. De velden overstroomden echter en we moesten wachten voor de planten droog waren alvorens we ze uit konden planten," vertelt Soto. 

Het gevolg van dit alles is dat de beschikbaarheid van bladgroenten tussen week 44 en 48 beperkt zal zijn. "We verwachten zo'n 60% tot 70% van de productie van vorig jaar, aangezien naast deze slechte weersomstandigheden ook het sla-areaal is gekrompen als gevolg van de lage opbrengsten van de afgelopen jaren. Desondanks verwacht ik dat er geen tekorten zullen ontstaan omdat telers naar alternatieve teeltgebieden op zoek zijn gegaan waar de kans op neerslag kleiner is," aldus Soto. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.