Indiase regering importeert uien tegen tekort

De Indiase regering heeft besloten om uien te importeren om het tekort van het binnenlands aanbod te compenseren nadat exportverbod en een landelijke opslaglimiet de prijzen niet konden laten dalen. Staatsbedrijf MMTC heeft om biedingen gevraagd voor de import van 2.000 ton uien in oktober tegen een prijsplafond van          € 319/ton. 

Dit komt tegen een achtergrond van uienprijzen die de € 1,02/kg in enkele delen van het land halen vanwege een aanbodtekort na overstromingen in augustus in staten als Maharashtra. 

De regering legde een minimum exportprijs van € 772/ton op in september. Het ministerie van consumentenzaken bepaalde ook limieten op de voorraden van uienhandelaren om voorraad op de markt te krijgen en hamsteren tegen te gaan. Voor retailers is de voorraadlimiet 10 ton en voor groothandelaren is dit 50 ton. 

In 2018/19 importeerde de regering uien ter waarde van € 0,99 mln, vooral uit Afghanistan. De Indiase uienexport daalde 10,7% naar        € 139 mln in april-juli t.o.v. het vorige jaar. Maleisië, Bangladesh, Sri Lanka en de VAE waren de top importeurs van Indiase uien gedurende deze periode. 

Volgens livemint.com is het exportverbod irritant geworden in de bilaterale handelsrelatie met Bangladesh, zoals minister president Sheikh Hasina vorige week liet weten. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven