Pools aardappelseizoen is een uitdaging, tekort maakt import noodzakelijk

De droogte van afgelopen zomer heeft een grote impact op het Europese aardappelseizoen. Dit was ook in Polen voelbaar waar handelaren aardappelen moesten importeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Hoewel de situatie nu stabiel is bestaat de kans dat er meer import nodig is aan het begin van 2020.

Łukasz Ostrowicz van aardappelhandel Bugaj: "Als we het over het aardappelseizoen van afgelopen zomer hebben, dan was het belangrijkste punt de droogte waar aardappeltelers in heel Europa last van hadden. Voor sommigen was het erger dan voor anderen, maar het extreme weer resulteerde in een tekort aan nieuwe aardappelen. Polen is op dit gebied een grote speler. Gewoonlijk is het aanbod overvloedig en kunnen telers al hun producten afzetten, zelfs zonder contracten. Telers willen snel afzetten, omdat ze dan dezelfde grond kunnen gebruiken voor de bloemkool en andere groenten. Zo gaat het al zolang ik me kan herinneren, maar dit jaar was het anders."

Dit jaar was er geen overvloedige aardappeloogst in Polen, wat een groot effect op de markt had volgens Ostrowicz. "Er zijn tekorten sinds het begin van de droogte en het was moeilijk om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Het was jammer dat we aardappelen uit Duitsland en het VK moesten importeren. Dit is nog nooit eerder gebeurd. De prijzen lagen drie tot vier keer zo hoog als normaal. Gelukkig begon het in augustus te regenen en is de situatie sindsdien verbeterd. De prijzen daalden en zeker toen andere Europese landen op de markt kwamen legde dit nog meer druk op de prijzen van Poolse aardappelen, zelfs toen de beschikbare hoeveelheden niet zo groot waren. 

Hoewel sommige regio's het erg moeilijk hadden werd Noord-Polen het extreme weer bespaard. Daardoor was de opbrengst hier groter en konden ze alles voor hogere prijzen afzetten. "Je zou kunnen zeggen dat enkele van de handelaren en telers daar het beste seizoen ooit hebben gehad. Over het algemeen denk ik dat de hoge prijzen iets van de verliezen van de Poolse telers hebben gecompenseerd, maar telers zonder irrigatiesysteem hadden een moeilijk seizoen. Ons aanbod is nu stabiel, maar ik verwacht dat er binnenkort weer een tekort zal zijn. Misschien moeten we tegen het einde van het jaar of aan het begin van volgend jaar weer aardappelen uit Duitsland en andere Europese landen importeren. Het is een merkwaardig seizoen."

Voor meer informatie:
Łukasz Ostrowicz
BUGAJ Sp. z o.o.
Tel: +48 698 678 536
Email: lukasz.ostrowicz@fhbugaj.pl
www.fhbugaj.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.