"Kwaliteit en kleur van Moldavische pruimen is buitengewoon goed"

De Duitse pruimenmarkt bevindt zich momenteel in een overgangsfase: de Duitse pruimen raken op en worden nu slechts nog sporadisch aangeboden. Daarom richt men zich nu op de buitenlandse teeltregio's. In de gebruikelijke teeltlanden - overwegend in de Balkanlanden - zijn er echter slechts nog zeer weinig pruimen beschikbaar. Daarom vlogen Peter Timmer & Marco Henschke van Macoo op 26 september 2019 naar Moldavië, om zich over de teelt aldaar te laten informeren en het aankomende tekort aan pruimen op te vangen.

Twee dagen later vloog de directie van de Oost-Duitse groothandelsketen weer terug met een gegarandeerde capaciteit van 900.000 ton. Macoo neemt de producten af van een telerscoöperatie in Centraal-Moldavië c.q. in het teeltgebied rondom de hoofdstad Chişinău. "Met het huidige aanbod in deze kwaliteit zouden we tot begin november zonder problemen moeten kunnen werken“, aldus bedrijfseigenaar Marco Henschke.

Uitstekende uitkleuring en stevigheid
Parallel aan het Duitse seizoenseinde worden er ieder jaar korte tijd Poolse producten in de handel aangeboden. Uiterlijk in week 42 zal er echter ook geen Pools aanbod meer beschikbaar zijn. Servië, Hongarije en Macedonië zullen hun seizoen eveneens buitengewoon vroeg afsluiten, zodat men terug moet grijpen naar andere herkomsten, vertelt Marco over de marktsituatie dit jaar. "Zelfs de Duitse coöperaties hebben reeds interesse getoond. Dat wil zeggen dat ook de restvoorraden in de koelhuizen langzaam opraken."

De kwaliteit van de 'Stanley'-pruimen uit Moldavië is dit jaar uitstekend, bevestigt Marco op basis van zijn waarnemingen ter plaatse. "De uitkleuring en stevigheid van de producten is bijzonder goed.“ Qua prijs zullen de eerste partijen op het niveau van de laatste Duitse handelswaren liggen, verwacht Marco. "Desondanks weten ook de Moldavische telers hoe het internationale aanbod eruit ziet en ik reken er daarom op dat er snel prijsverhogingen zullen komen.“ In 2018 werd er gemiddeld tussen de 1,30 en 1,50 euro voor buitenlandse producten betaald. Dit jaar start men vermoedelijk met groothandelsprijzen rond de 1,00 euro.

Hogere afzet verwacht
In andere jaren heeft Macoo in aansluiting op het Duitse seizoen voornamelijk Macedonische producten aangeboden. Tot aan het einde van het Macedonische seizoen heeft men echter noodgedwongen nog hoeveelheden moeten bijkopen. "Dit jaar wilden we deze situatie voorkomen en hebben we vroegtijdig de afzetmogelijkheden voor Moldavische pruimen gezien. Er zijn natuurlijk groothandelsklanten die alleen Duitse producten verhandelen, maar aan de andere kant zijn er ook groothandelsklanten die buiten het Duitse seizoen nogmaals goed inslaan. Ik denk daarom ook dat we een hogere afzet zullen behalen dan in de voorgaande jaren."

 

Voor meer informatie:
Macoo GmbH
Marco Henschke
Geschäftsleitung
Spitzhausstraße 74
01139 Dresden
Telefoon: 0351/8397433
Fax: 0351/8397455
m.henschke@macoo.de 
www.macoo.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.