Schotse wetenschappers buigen zich over dreiging bruingemarmerde schildwants

Wetenschappers onderzoeken of de schadelijke bruingemarmerde schildwants zich kan vestigen in Schotland. Het insect is afkomstig uit Oost-Azië maar is eind jaren '90 van de vorige eeuw via verpakkingskratten de Verenigde Staten ingekomen waar het zich verder heeft verspreid. 

De wants, die een sterke geur verspreidt wanneer er gevaar dreigt, is inmiddels ook in delen van Europa aangetroffen, zoals in Duitsland, Zwitserland, Italië, Rusland en Georgië.

De onderzoekers ontwikkelen een zogenaamde DNA-barcoding, waarmee de bruingemarmerde schildwants gemakkelijker te onderscheiden is van soortgelijke, minder schadelijke, soorten. 

Andy Evans van SRUC maakt gebruik van klimaatmodellen om te bepalen of het Schotse klimaat gunstig is voor het insect, nu maar ook in de periode tot aan 2080. 

Sruc.ac.uk citeerde Evans: “In Schotland was het de zachtfruitsector die zich zorgen maakte over de impact van dit insect op de oogst en export. Eerder onderzoek wees uit dat de wants zich in Schotland niet buiten kon voortplanten omdat het een warme periode nodig heeft om zijn levenscyclus te voltooien. Schotland telt waarschijnlijk onvoldoende warme dagen."

Eind november is het onderzoek klaar en zullen de mogelijke risicogebieden in kaart worden gebracht. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven