Ruud Kester (Produce IT) teelt en exporteert avocado's vanuit Mexico naar VS en Europa

"Marktsituatie avocado's gaf bedrijfsstart flinke duw in de rug"

Tholen - Een gesprek met een Amerikaan op een netwerkborrel in Rotterdam leidde begin dit jaar tot de oprichting van Produce IT. "Hij kwam met het idee om mij Mexicaanse avocado's te leveren. Uiteindelijk hebben we onze plannen samengevoegd en inmiddels voorzien we samen in programma's richting de Noord-Amerikaanse retail, aangevuld met containers voor de Europese markt", vertelt Ruud Kester.


Ruud Kester

"We telen momenteel zelf op zo'n 400 hectare avocado's in Mexico, daarnaast hebben we nog de beschikking over zo'n 1.000 hectare avocado's, die we overigens zelf oogsten. Daar buitenom kopen we bij verschillende telers, ook volledig gecontroleerd door ons eigen oogstteam en mensen die testen uitvoeren op het gebied van residu en drogestofgehalte", vertelt Ruud. "We hebben op dit moment als bedrijf al toegang tot de Chinese markt. Ook daar verwachten we het nodige van. Die markt is nu nog maar op het stadium waar de Europese markt pakweg twaalf jaar geleden stond."

Ruud, die eerder avocado's verkocht voor andere Hollandse importeurs, is vanuit Nederland verantwoordelijk voor zowel de verkoop naar Amerika als Europa. "Maar nu ben ik teler/exporteur in plaats van importeur en dat is toch wel een wereld van verschil. We hebben een eigen pakstation in Mexico en hebben daarmee de hele keten in eigen beheer. Dankzij een contract dat we onlangs gesloten hebben met een grote teler in Michoacán, kunnen we jaarrond Mexicaanse avocado's leveren en dat biedt ook meer ruimte om product naar Europa te versturen."

"In februari ben ik gestart met Produce IT en ik had vooraf niet durven dromen dat de markt zich zo positief zou ontwikkelen. Heel de wereld is op zoek naar avocado's. De prijzen hebben zodanig een duw in de rug gegeven dat we heel comfortabel konden beginnen en volop investeringen konden doen in de teelt", vertelt Ruud, die nu nog gevestigd is in het centrum van Rotterdam, maar van plan is om te verhuizen naar het Barendrechtse handelsterrein om daar ook een eigen voorraad aan te houden. "Nu verkoop ik in Nederland nog maar zo'n drie tot vijf containers per week, maar het doel is wel om dat volume straks met een eigen verkoper op te gaan schroeven."

Ambities kunnen Ruud niet worden ontzegd. Gevraagd naar zijn plannen met Produce IT over vijf jaar, antwoordt hij: "Ik zou dan graag een Europese retailer vast aan mijn broek hebben hangen. Ook zou ik dan graag over een eigen pand met rijpkamers beschikken. Elk jaar heb je wel een periode tekort aan avocado's, dus we zullen ook vanuit andere landen als Peru, Chili en Colombia moeten gaan sourcen, want als je programma's hebt, dan moet je leveren. Ik hoef niet zo nodig de grootste speler te worden, maar wel eentje waar rekening mee gehouden wordt!"

Voor meer informatie:
Ruud Kester
Produce IT
Weena 750
3014 DA, Rotterdam
Tel: : +31 10 3162013 
ruud@produceitllc.com
www.produceitllc.com 
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.