Fruitsoort blijft echter een niche op Duitse markt

"Kweeperen winnen aan populariteit"

Kweeperen vormen een marginale categorie binnen de Duitse retail. De import van deze fruitsoort (met name uit Turkije) is de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid. Tussen 2014 en 2018 schommelde de import tussen de 3.200 en 3.800 ton (zie grafiek), zo blijkt uit cijfers van het Duitse Federale Bureau voor Landbouw en Voeding (BLE). 

Desondanks nam de belangstelling voor het fruit onder enkele groothandelsklanten toe zegt Saban Cetin, eigenaar van het in Bremen gevestigde bedrijf Cetinay. 


Goede prijs, beheersbare marges
De groothandelaar importeert de kweeperen zelf uit zijn geboorteland Turkije en vermarkt ze op de groothandelsmarkt in Bremen onder het merk Sinerji. "De vraag naar kweeperen neemt ieder jaar verder toe. Het fruit kan op vele manieren worden gebruikt. Het is geschikt voor het maken van jams en sauzen maar kan ook vers worden gegeten."

"De prijzen die worden betaald voor deze fruitsoort zijn vergelijkbaar met die van granaatappelen en liggen tussen de €1,99 en €2,99 per kilo. De marges zijn echter veel lager," voegt Cetin eraan toe.  

Saban Cetin ziet op de groothandelsmarkt momenteel een trend ontstaan die niet terug te zien is in de cijfers van de BLE. 

Areaal verspreid over Middellandse Zeegebied
De kweepeer is een seizoensproduct en is doorgaans van oktober tot januari verkrijgbaar. Volgens Cetin is er ook wel product in mei beschikbaar. "Men moet niet vergeten dat kweeperen in veel landen rondom de Middellandse Zee worden geteeld. Naast Turkije wordt het fruit ook geteeld in Italië, Spanje en Griekenland."

 Voor meer informatie:
Cetinay Großhandels-Gesellschaft Gmbh
Inh. Saban Cetin
Großmarkt Bremen
Am Waller Freihafen 1
28217 Bremen
T: +49 421 390 93 30
F: +49 421 390 96 98
sabancetinay@aol.com
www.cetinaygmbh.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.