Japanners telen bananenras met eetbare schil

In sommige Japanse regio's, zoals de prefectuur Fukushima, wordt er een vernieuwend gewas geteeld: bananen met eetbare schil. Deze bananen worden 'Kirei' genoemd, Japans voor 'mooi'. De bananen zijn niet goedkoop: per stuk zullen ze rond de 300 yen (€2,54) kosten.

Met de teelt van dit fruit heeft Japan bovendien voor ogen om deels zelfvoorzienend te worden in bananen. Momenteel is het land namelijk voornamelijk afhankelijk van de import vanaf de Filipijnen. In 2015 importeerde Japan 605.492 ton bananen, ter waarde van 277 mln dollar (€252,2 mln).

Is het veilig om bananen uit Fukushima te eten?
Hoewel alles in orde lijkt te zijn in de prefectuur Fukushima, worden de controles niet verminderd. Er is een systeem opgezet om de straling in landbouwproducten te meten, om een veilige afzet en consumptie te kunnen garanderen.

"Het toezicht op de omgevingsstraling op landbouw-, bos- en maritieme basisproducten wordt uitgevoerd door de prefectuurregeringen". Dit gebeurt volgens de daartoor opgestelde richtlijnen, onder de eindverantwoordelijkheid van de minister-president, aldus informatie op de website van de prefectuur Fukushima.

De resultaten van de controles worden bekendgemaakt op de website van de prefectuur en worden ook aan de pers ter beschikking gesteld.

In kou geteelde bananen
Naast de bananen met eetbare schil heeft Japan ook een bananenras geïntroduceerd dat zich ontwikkelt op temperaturen van -60ºC, om vervolgens herplant te worden in warmere omgevingen, met een temperatuur van rond de 30ºC, waar ze kunnen ontdooien.

Deze bananen worden Mongee Bananen genoemd en zijn ontwikkeld door wetenschappers van het bedrijf D&T. Waar de meeste bananenplanten twee jaar nodig hebben om volledige rijpheid te bereiken, heeft de Mongee variëteit slechts vier maanden nodig.

Een bijkomend voordeel is dat er geen bestrijdingsmiddelen toegepast worden in de teelt van deze bananen. Ook is er geen genetische modificatie te pas gekomen aan de ontwikkeling van het ras. Volgens de website van D&T Farm bevat de schil van de Mongee mogelijk tryptofaan, hetgeen in sommige onderzoeken in verband wordt gebracht met de aanmaak van serotonine, vitamine B6 en magnesium.

 

Bron: alimente.elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven