Import laat Indiase uienprijzen niet dalen

Hoewel ladingen uien uit Iran en Afghanistan binnenkomen, brengen ze geen prijsverlaging voor consumenten met zich mee omdat handelaren de prijzen opgedreven hebben van € 1,02 naar € 1,28/kg.

Gebrek aan Sindh uien en afhankelijkheid van het Balochistan ras hebben de weg vrijgemaakt voor import uit Iran en Afghanistan. De uienprijzen staan al een aantal maanden onder druk omdat alleen de Balochistan uien afgezet worden totdat een nieuwe Sindh oogst half oktober binnenkomt. 

Handelaren vertelden dat ze Iraanse en Afghaanse uien met de Sindh kwaliteit voor € 0,89/kg inkochten. Ze begonnen met een kleine hoeveelheid en zetten ze af voor € 1,02/kg. Doordat de wisselkoers tussen de rupee en de dollar stabiel was in juli en augustus konden de importkosten onder controle gehouden worden. 

De Aghaanse importuien zijn paars en de Iraanse uien zijn erg anders dan het Sindh gewas. Er is een kleine hoeveelheid Aghaanse uien op de markt. Veel handelaren hebben beide soorten uien gemengd. 

Knoflook duur voor de feestmaaltijd
Tijdens het feestseizoen ligt de knoflookprijs op € 2,97/kg, terwijl gepelde knoflook € 3,42/kg kost. Volgens HOPCOMS (Horticultural Producers' Cooperative Marketing and Processing Society) kost een kg uien nu € 0,69, aardappelen € 0,37, gember € 2,56 en tomaten      € 0,43. 

Ambtenaren houden vol dat de prijsstijging niets met de feestdagen te maken heeft, zoals wordt aangenomen, maar door de aanhoudende regen veroorzaakt wordt. Ashraf U F, groenteverkoper, vertelde dat verkopers tijdens de feestdagen altijd een beetje meer winst maken. "Groenten zijn een dagelijkse behoefte en tijdens de feestdagen stijgen de prijzen een beetje."

Bron: dawn.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven