Nieuw Zeelandse telersorganisatie waarschuwt: "Sla kan in 2043 tot € 3,20 kosten"

Horticulture New Zealand waarschuwt dat de groenteprijzen tegen 2043 met bijna 60 procent zouden kunnen stijgen, als het beleid van de centrale en lokale overheden wordt geaccepteerd dat de nieuwe groenteteelt zal tegengaan.

De CEO van Horticulture New Zealand Mike Chapman zei dat de groenteteelt in het hele land sterk onder druk staat door de concurrentie om vruchtbare grond, toegang tot water, beperking van de klimaatverandering en toenemende regelgeving van de overheid en de raad.

Chapman zei dat dit ook opgaat voor het 'Action Plan for Healthy Waterways' van de regering, dat controles op landbouwintensivering en regels voor het verminderen van stikstofuitspoeling voorstelde. Hij voegde eraan toe dat het land meer verse groenten moet verbouwen, en verwees daarbij naar de voordelen van gezond voedsel.

"De toegang tot nieuwe irrigatie om de groente-, fruit-, zachtfruit- en notenteelt uit te breiden, moet worden gehandhaafd, omdat het een win-win situatie is", aldus Chapman. "Een stap in de richting van meer zelfvoorziening van voedsel en een verhoogde binnenlandse teelt zal het vermogen van Nieuw-Zeeland om zichzelf te voeden verbeteren, waardoor we minder afhankelijk van import worden. Deze stap zou ook zorgen voor meer betaalbaar groenten en fruit, wat een positief effect zou hebben op de gezondheid van alle Nieuw-Zeelanders, en dan met name degenen die het minder goed hebben."

Volgens www.rnz.co.nz, gaan de ​​minister van Landbouw Damien O'Connor en de minister van Milieu David Parker in Pukekohe de zorgen van de telers aanhoren.

Toch verwerpt de minister van Mlieu David Parker de bewering dat de groenteprijzen onder het voorgestelde beleid omhoog zullen schieten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven