Nieuwe spoorverbinding Interface Terminal Gent en Lineas Main Hub Antwerpen

Twaalf nieuwe spoorbestemmingen verbinden North Sea Port met Europese achterland

North Sea Port en Lineas slaan de handen in elkaar om de haven met 12 nieuwe spoorverbindingen sterker te verbinden met het Europese achterland. Het spooraanbod vanuit de haven wordt hiermee verder uitgebreid.

Dit is mogelijk dankzij een nieuwe spoorverbinding tussen Interface Terminal Gent en de Lineas Main Hub in Antwerpen, vanwaar goederen via het internationale spoornetwerk van Lineas hun reis vervolgen. De 12 nieuwe bestemmingen zijn gelegen in Madrid, Granollers (Barcelona) en Tarragona (Spanje), Hendaye (Frankrijk), Schkopau (Duitsland), Lovosice (Tsjechië), Curtici (Roemenië), Malmö (Zweden), Milaan (Italië), Wels en Wenen (Oostenrijk), en Basel (Zwitserland). 

Interface Terminal Gent aan Kluizendok
De goederen worden gelost en geladen in de Interface Terminal Gent aan het Kluizendok. Deze vier modale containerterminal (zeevaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer) beschikt onder meer over 750-meter-lange driedubbele spoorlijnen om treinen te ontvangen. De treinen rijden vervolgens naar Antwerpen, waar ze aansluiten op het Europese spoornetwerk van Lineas. In de nabijheid van de terminal en het Kluizendok bevindt zich een aantal bedrijven die actief is in logistiek en distributie. De Interface Terminal Gent is bovendien via shortsea geconnecteerd met het Verenigd Koninkrijk: de rederij I-Motion Shipping vaart driemaal per week op Hull.

Mogelijkheden voor bedrijven
“De 12 extra bestemmingen bieden tal van bedrijven mogelijkheden om hun goederen richting achterland per trein te vervoeren. Heel wat kades en bedrijventerreinen in North Sea Port zijn namelijk uitgerust met sporen en sporenbundels”, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port. Momenteel worden bij North Sea Port 7,7 miljoen ton goederen per jaar per spoor vervoerd. Goed voor een 10% van het vervoer met het achterland. “We willen het vervoer per spoor verder doen toenemen. Deze 12 nieuwe bestemmingen kunnen daartoe bijdragen.”

Meer volumes per spoor naar achterland
Sam Bruynseels, CCO van Lineas: “Dankzij de verbinding tussen Gent en Antwerpen kunnen bedrijven dagelijks meer volumes per spoor naar het Europese hinterland doorzetten via ons Green Xpress Network. Onze bedoeling is om de frequentie in de komende periode op te drijven, zodat we op termijn rechtstreekse verbindingen tussen Gent en Europese bestemmingen kunnen opzetten.”

Bron: North Sea Port


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven