Les Saveurs de Jade ruilt tomaten steeds meer in voor tropisch fruit

Exotische AGF uit Bretonse kassen

Kun je exotisch fruit telen in het Franse Bretagne, toch niet direct de meest tropische bestemming? Jazeker, zo laat een Franse teler zien. Op drie hectare vol kassen kweekt Gilles Le Bihan dragonfruit (pitaya's), citroenkaviaar, aloë vera en vele andere producten. Gilles is een van de weinigen in Europa die dit op zijn teeltbedrijf ‘Les Saveurs de Jade’ heeft gedaan.

“We zijn vier jaar geleden begonnen met een pitayakwekerij,” legt Gilles uit. “Het duurde drie jaar om in productie te gaan. Vorig jaar hadden we drie fruitsoorten, maar de opbrengsten van de oogsten beginnen dit jaar voor het eerst toe te nemen. Op dit moment zijn we ook allerlei citrus aan het ontwikkelen, waaronder citroenen.”

Over het algemeen hebben pitaya’s niet een smaak die je meteen omver blaast. “Maar van de drie rassen die er zijn, kweek ik het rode ras en dat is precies het ras met de meeste smaak. Verder weet ik niet of er een verschil in smaak is tussen mijn pitaya's en die uit tropische regio's. Ik kan alleen maar zeggen dat de mijne lekker en zoet smaken en dat de smaak lang in de mond blijft hangen. Pitaya’s zijn bovendien heel goed voor de gezondheid.”

Biologisch telen
Volgens Gilles is het niet altijd gemakkelijk om tropisch fruit te telen in Finistere. “Maar het is wel een interessante uitdaging. We leren bij door beurzen te bezoeken en op internet naar informatie te zoeken. We komen er wel!”

Gilles probeert zo veel mogelijk biologisch te telen, zonder gebruikmaking van gewasbeschermingsmiddelen. “We ontdekken insecten en ziekten die we nog niet kenden en werken eraan. We leren veel!”

Een lokale markt
De afzet van de producten van ‘Les Saveurs de Jade’ begint goed te lopen. “Ik werk rechtstreeks met restaurants en kleine lokale bedrijven. Voor nu is het doel om op dit niveau te blijven groeien. Pas daarna zullen we ons richten op de grotere klanten. ”De pitaya's en citrus worden afgezet onder het merk ‘Pointe de Zeste’.

Pitaya's in plaats van tomaten
Voorheen was Gilles een tomatenteler. Op dit moment teelt hij nog enkele oude rassen en cherrytomaten. “De tomatenmarkt wordt echter steeds spannender. Tegenwoordig zijn de kassen waarin ze geteeld worden groot en de kosten relatief klein. Persoonlijk heb ik genoeg aan mijn 3 hectare. Ik probeer mezelf te vinden door te zoeken naar producten die een beetje zeldzaam en anders zijn en die ons doen opvallen. ”

Voor meer informatie:
Les Saveurs de Jade
Telefoonnummer: +33 6 74 84 86 03
Gilles.lebihan29@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.