Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Na moeilijk jaar volgt een gemiddeld aardappelseizoen

Fotoreportage: achtenzestigste aardappelherfstbeurs in Hamburg

De Elbkuppel in hotel Hafen Hamburg was op 1 oktober 2019 de ontmoetingsplaats voor circa 170 gasten die naar de achtenzestigste internationale aardappelherfstbeurs van de 'Deutsche Kartoffelhandelsverband' (DKHV) kwamen. Meer dan twintig bedrijven presenteerden zich met nieuwe en Bewährtem aan hun stands.

In zijn openingswoord benadrukte Thomas Herkenrath, de voorzitter van organisator 'Deutsche Kartoffelhandelsverband', dat oogsten en prijzen ook in 2019 door weersextremen bepaald werden.


Dr. Thomas Herkenrath - voorzitter van organisator DKHV - prognosticeerde in zijn openingswoord een gemiddelde totale oogst. 

Hier gaat u direct naar de fotogalerij.

Gevolgen van klimaatverandering
De klimaatverandering is voor de telers merkbaar bij het dagelijks werk. Dat is ook te zien in de voorlopige oogstprognose van het comité van deskundigen. Met 10,4 miljoen ton aardappelen is de verwachte oogst weliswaar 16,8% groter dan de historisch kleine oogst van 2018, maar deze ligt nog steeds circa 1% onder het langjarig gemiddelde. En dat terwijl men volgens voorlopige cijfers de aardappelen in Duitsland op circa 276.300 hectare teelt. Vergeleken bij vorig jaar betekent dat een plus van 9,6 procent en tegenover het meerjarig gemiddelde zelfs een toename van 12,8 procent.

De aardappelteelt heeft opnieuw onder de grote hitte en droogte geleden. Weliswaar niet zo sterk als vorig jaar, maar nog steeds zo dat het comité van deskundigen voor 2019 in Duitsland uitgaat van een gemiddelde oogst van slechts 37,7 ton per hectare. Dat is 5,8 ton c.q. 13% minder dan het langjarig gemiddelde. Daar komen nog grote regionale verschillen bij en in de droge regio's kon er van sommige arealen tot nu toe zelfs nog niet geoogst worden. De regen van de afgelopen dagen zal hier hopelijk helpen.

Ook in de Europese buurlanden is het aardappelareaal in 2019 uitgebreid. De gemiddelde oogst wordt geraamd op 44,7 ton per hectare en ligt daarmee zo'n 5% onder het vijfjarig gemiddelde.

Ook al zijn nog niet alle arealen gerooid en kan de daadwerkelijke kwaliteit nog niet volledig ingeschat worden, aldus Thomas, gaat hij uit van een voldoende verzorging met consumptie- en verwerkingsaardappelen.



"Handel van de toekomst“
Oliver Brimmers van het instituut voor handelsonderzoek Keulen gaf in zijn impulsbijdrage inzicht in de "handel van de toekomst" en ging in het bijzonder in op veranderingen bij de levensmiddelinkoop. De verscategorie is in de retail een snelgroeiend segment, waarbij klanten met emotionele reclame aangesproken worden. Dat uit zich niet alleen in de reclameactiviteiten, maar ook in de nieuwe vorm van filiaalvormgevingen, waarbij ingezet wordt op belevingswerelden en genieten van eten. Oliver somde ontwikkelingen in de onlinehandel en het gebruik van multichannel methodes op en pleitte ervoor de aardappel emotioneel en sterk aan de levensmiddelenhandel te presenteren.

Vervolgens discussieerden exposanten en gasten  nog tot diep in de nacht terwijl zij van een aardappelbuffet aten. De plaats waar de bijeenkomst werd gehouden, in de Elbkuppel hoog boven de landingsbruggen, werd ook dit jaar goed door de gasten ontvangen. Reeds nu al hebben veel gasten 23 september 2020 op hun kalender genoteerd, want dan vindt de volgende aardappelherfstbeurs plaats.

Meer informatie is te vinden op: www.dkhv.de 

Publicatiedatum: