Fernando Moyana van het Argentijnse bedrijf Kleppe over het perenseizoen:

"Hoge beschikbaarheid Europese peren drukte onze prijzen"

In Argentinië gaat het perenseizoen in januari van start met vroege rassen, zoals het rode ras Starkrimson. Het plukseizoen eindigt eind maart/begin april maar de peren worden het hele jaar door vermarkt. 

Fernando Moyana, commercieel directeur van Kleppe: "Onze voornaamste rassen zijn Packham, Williams en D'Anjou. De eerste twee rassen zijn veruit het populairst. Momenteel hebben we nog altijd voorraden Packhams en D'Anjou-peren maar zijn de andere rassen uitverkocht. Het is een vrij gebruikelijk jaar voor ons met standaard hoeveelheden. We hebben te maken gehad met kou in het voorjaar en waren dan ook bang dat dit gevolgen zou hebben voor de maten van het fruit maar gelukkig hebben we geen schade geleden."

Hoewel het bedrijf jaarrond peren exporteert, veranderen de markten gedurende het jaar. Fernando: "Onze belangrijkste markten zijn Brazilië en Noord-Amerika maar we exporteren ook redelijke hoeveelheden naar het Verenigd Koninkrijk en landen in Europa. De export naar Europa loopt van januari tot juli. In de tweede helft van het jaar exporteren we naar Aziatische markten en Brazilië. "Vorig jaar was de oogst in Europa zeer goed en dat had negatieve gevolgen voor Argentinië. De markt was moeilijk dit jaar omdat de concurrentie sterk was en het aanbod overvloedig. Europa had een grote oogst en ondanks de goede vraag kelderen de prijzen." 

Het bedrijf ondervond dus concurrentie van Europese markten maar beschouwt Zuid-Afrika als haar grootste concurrent. Voor sommige rassen concurreert het ook met Chili. De afgelopen tien jaar is de productie in Argentinië gedaald. "De huidige aantallen zijn maar de helft van tien jaar geleden. De totale hardfruitsector is gekrompen omdat telers afhaken. Ons bedrijf doet het echter nog steeds prima en de afgelopen twee jaar hadden we een goede, stabiele oogst," aldus Fernando. 

Voor meer informatie:

Fernando Moyano
Kleppe 
Tel: +54 299 477 2834 ext. 222
Email: fernando@kleppe.com.ar 
www.kleppe.com.ar


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven