Jaaroverzicht mei

Nieuwe missies, bedrijven, liefdes en logistiek


Na ruim twintig jaar werkzaam geweest te zijn in de verse AGF-handel heeft Hennie van Es zijn bakens verzet van vers naar bevroren groenten en fruit. Vanaf 1 mei 2012 startte hij Com-Freeze "De diepvrieshandel is erg cool, maar de consumentgerichtheid staat nog helemaal in de kinderschoenen. Op dit moment wordt nog 95% van de import van bevroren fruit afgenomen door de industrie", zegt Hennie.

Telersvereniging Pamosa heeft aan de Algemene Ledenvergadering van ZON de zorgen met het bestuur gedeeld over de toekomst van haar leden en de samenwerking met ZON. "Tot onze spijt moeten we de vergadering melden dat de relatie met ZON-bestuur en directie al enige jaren onder spanning staat. De teleurstelling, opgedaan tijdens recente ervaringen in de samenwerking met ZON, voedt de twijfel of ZON naar de toekomst de juiste ondernemende en meewerkende partner is voor onze afzetproblematiek", schrijft het Pamosa-bestuur


Logistiek dienstverlener Mooy Logistics BV, gespecialiseerd in transport en warehousing van met name fruit, groenten, bloemen, planten en andere geconditioneerde producten en Expertisebureau Harmsen & De Groot BV, gespecialiseerd in expertises en kwaliteitscontroles van fruit en groenten, hebben vanaf 1 mei 2012 hun krachten gebundeld en samen een nieuwe dochteronderneming, HDG Services BV, gestart.Maadagmiddag 7 mei is er een intentieverklaring ondertekend tussen rederij Stena Line, binnenvaartrederij Danser en 11 agrologistieke bedrijven uit de Westlandse AGF-sector. Met de ondertekening, aan boord van de Stena Transit, legden de bedrijven hun intenties vast om jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 reefercontainers per binnenvaartschip naar Hoek van Holland met Danser te gaan vervoeren. Hiermee gaat een besparing van 5000 ton CO2 gemoeid en zullen er aanzienlijk minder kilometers over het asfalt gereden gaan worden.


“Frugi Venta behartigt belangen in de groente- en fruitketen ter bevordering van de afzet en consumptie en versterkt de keten als geheel”. Dat is de nieuwe missie van Frugi Venta, uitgesproken door voorzitter Cees den Hollander tijdens de Algemene Ledenvergadering gehouden op de Floriade in Venlo. “Wij willen ons profileren als hét kenniscentrum en dé belangenbehartiger voor de afzet van groenten en fruit in welke gedaante dan ook. Een opmaat naar een ketenplatform. Elk bedrijf dat betrokken is bij de afzet van groente en fruit kan het lidmaatschap aanvragen: teler, groothandel, coöperatieve afzetorganisaties, detailhandel en op termijn wellicht ook de industrie.


Citronex, de directe importeur van bananen uit Ecuador, gaat zijn bedrijf met nieuwe investeringen uitbreiden in Polen. Het bedrijf opende recentelijk een nieuw state-of the art distributiecentrum in de plaats Zgorzelec bij de Pools-Duitse grens. Het DC is voorzien van 60 bananenrijpkamers. Naast bananen gaat Citronex zich ook focussen op de tomatenteelt. Het bedrijf is gestart met de bouw van 96 hectare in het westen van polen en kocht deze maand nog eens 20 hectare kas.


In de kick-off van een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw hebben elf vrijgezelle boeren zich dit weekend voorgesteld aan Nederland op zoek naar ware liefde. Zij hopen hun boerenleven spoedig te kunnen delen met de vrouw of man van hun leven. Onder de boeren zijn spruitenteler Johan en komkommerteler Arthur.

Bakker en Leenheer informeerde op 21 mei over de stand van zaken in het bedrijf: "De afgelopen week zijn er door voor ons onbekende bronnen verschillende negatieve geruchten verspreid over Bakker & Leenheer BV, waardoor de onderneming met haar medewerkers onnodig veel schade heeft opgelopen. Hiertegen valt helaas niet te vechten. Bakker & Leenheer BV zit op dit moment in een moeilijke fase, maar er wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing."


Op 17 mei is Jan Schouten overleden. Hij is 87 jaar geworden. Jan begon zo'n 65 jaar geleden met de aardappelhandel Altena, waar momenteel zijn zonen Joop en Kees actief in zijn.

Op 25 mei deed STAP (STichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland) in een persbericht concrete actievoorstellen om de het rendement in de glasgroente-afzet te verbeteren. STAP werd erg concreet. Zo stelde de telersstichting een fusie voor van The Greenery en ZON en een fusie van de telersverenigingen Van Nature en Best of Four. Ook zouden DPA en Frugi Venta volgens STAP versneld en evenwichtig samen kunnen gaan en zou er bij zowel telers als bij handelsbedrijven een versnelde en keiharde sanering plaatsvinden.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.