Beter pelbare prei voor soeppakket en pre-pack

Tholen – Peen, prei, bieten en kool zijn niet de meest hippe groenten, maar wel zeer belangrijk voor zowel de vers- als bewerkte markt. Veredelingsprogramma’s voor deze gewassen zijn daarom afgestemd op de hele keten. Iets langere schachten en betere pelbaarheid voor prei, smakelijke wortelen die al vroeg geoogst kunnen worden en zoetere bieten met een mooie inwendige kleur zijn enkele innovaties die Bejo tijdens de vollegrond open dagen uitlichtte.


Robert Schilder showt een van de nieuwe preirassen van Bejo

In een sterk concurrerende markt die een zo laag mogelijk residugehaltes van gewasbeschermingsmiddelen eist, werken veredelaars continu aan verbeterde resistentie tegen ziektes en trips in prei. Maar ze werken ook aan ook uiterlijke eigenschappen, gemak in verwerking en verbeterde houdbaarheid na de oogst. Dankzij veredeling is het in Noord-Europa goed mogelijk om jaarrond prei te telen. Voor iedere plantperiode zijn er verbeterde rassen beschikbaar, vertelt Robert Schilder, sales manager Benelux & Scandinavia bij Bejo. “Naast betere ziekteresistentie en meer groeikracht zijn eigenschappen als uniformiteit, veldhoudbaarheid, schachtlengte, kleur  en pelbaarheid verbeterd, eigenschappen die aansluiten op wensen in de keten.” 


Verschillende preirassen van Bejo

“Walker is een ras met een zeer lange schacht en dat maakt hem geschikt voor snijderij, industrie en pre-pack op schaaltjes of in soeppakketten. Je kunt zelfs tot 3 stukken uit 1 prei halen. Hierbij is de bladkleur niet van belang", vertelt Robert. "Bij alle rassen met blad is een mooie donkere bladkleur gewenst door de consument. Over de gehele lijn van rassen kijkt Bejo in het bijzonder naar de pelbaarheid. Immers het blad moet in een keer volledig te verwijderen zijn en een goede pelbaarheid is van groot belang voor de kostprijs. Daarnaast kijkt Bejo in het bijzonder naar een goed veldhoudbaarheid en shelf-life. De nieuwe rassen Bowler, Batter en Defender krijgen de kwalificatie: uitstekende opbrengst, pelbaarheid en shelf-life mee."


Het smaakvolle vroege wortelras Aranka

De verkoop van snackwortelen blijft maar doorgroeien en dat is echt te danken aan de goede smaak. Robert: "Supermarkten merken dat de verkoop van snackpeen daalt wanneer ze een ander ras dan Mokum, dat bekend staat om zijn goede smaak, gebruiken. We hebben nu ook een tweede smaakvol ras Aranka. Dat kan langer worden gezaaid en geoogst en is zowel geschikt als snackpeen maar ook voor de versmarkt als bospeen en zelfs als fijne B-peen voor op schaaltjes.”


Ronald Hand met Antonio in het proefveld

Antonio is een nieuw ras spitskool dat het heel goed doet in de CA bewaring. ”Het is een gezonde en gladde spitskool met opgericht gewas, mooie spits met een zoete milde smaak en blijft in CA bewaring goed tot half februari”, vertelt Ronald Hand verantwoordelijke voor de verkoop in Noordoost Nederland bij Bejo.


Ronald Hand met Davaro, rode kool zonder 'tabaksbladeren'

Rode kool wordt zowel als hele kool als versneden verkocht. “Davaro is een nieuw ras met een zeer goede inwendige kwaliteit en geschikt voor de vroege versmarkt en korte bewaring. Tabak, bruine bladeren, is bij rode kool een veelvoorkomende probleem. Aan de buitenkant is dat niet te zien maar consumenten en snijderijen willen daar niet door verrast worden als ze de kool opensnijden”, vertelt Ronald.


Nieuw bietenras Bresco met hogere brix

Bieten, een oeroud een robuust gewas, is dankzij de gezondheidseigenschappen aan een opmars bezig. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht bleek dat dat rode bietensap sportprestaties kan verbeteren. Én dat het sap aantoonbaar de bloeddruk van mensen verlaagt. “Ons ras Pablo is al een begrip: mooie ronde, glad, gemakkelijk te schillen en diep rood van binnen. Toch hebben we nu een verbeterde versie Bresco met een hoger brix gehalte en stevig loof waardoor het gemakkelijker te rooien is”, besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Robert Schilder
Sales manager Benelux & Scandinavia
Bejo Zaden
1749 CZ Warmenhuizen
+31(0)226 396 162
+31(0)6 512 309 73
r.schilder@bejo.nl   
www.bejo.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.