Onderzoek suggereert dat aardbeien en bramen de wondgenezing bevorderen

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het blad Food Research International ondersteunt zachtfruit mogelijk de genezing van wonden. Dit geldt in het bijzonder voor aardbeien en bramen. Al eeuwenlang wordt honing als wondhelend middel toegepast maar deze nieuwe studie suggereert dat ook zachtfruit effectief kan zijn voor het behandelen van zweren en wonden. 

Voor het onderzoek werden de ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen van aardbeien en bramen geanalyseerd. De onderzoekers stelden vast dat met name bramen  reactieve oxidesoorten onderdrukten. Dit zijn moleculen die worden geproduceerd wanneer weefsels beschadigd zijn. 

Anthocyanidinen, de stoffen waaraan zachtfruit haar intens rode, blauwe of paarse kleur dankt, verminderen de noodzaak voor stikstofoxide-synthese, die nodig is voor de wondgenezing. 

Emma Derbyshire, voedingsdeskundige en adviseur van British Summer Fruits: "Dit nieuwe onderzoek heeft een aantal interessante bevindingen opgeleverd die erop wijzen dat zachtfruit de natuurlijke wondhelingsmechanismen ondersteunt. 

"We weten dat planten fytochemicaliën produceren die beschermen tegen beschadiging, ziekten, parasieten en schimmels en genezing bevorderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het eten van zachtfruit of het behandelen van de huid met deze fruitsoorten de wondgenezing mogelijk bespoedigt."

"Er is echter verder onderzoek nodig. In de tussentijd wordt het regelmatig eten van zachtfruit, en dan met name aardbeien en bramen, aanbevolen voor mensen die kampen met zweren of verwondingen. Het is een bijzonder smakelijke manier om te kunnen profiteren van de ontstekingsremmende werking van deze fruitsoorten. Het eten van zachtfruit waaraan een lepeltje honing is toegevoegd, zou weleens het ideale recept kunnen zijn om de wondgenezing te ondersteunen."

 

Bron: holisticscotland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven