Dodelijke zwam gevonden in Australië

De Poison Fire Coral, een van 's werelds dodelijkste zwammen, is voor het eerst gevonden in het Australische Noord-Queensland. En dat ligt ver van zijn gebruikelijke thuis in de bergen van Japan en Korea. 

Matt Barrett van de James Cook universiteit bevestigde de identiteit van de Poison Fire Coral zwam nadat fotograaf Ray Palmer hem een plaatje liet zien van een mysterieuze zwam dat hij schoot in Redlynch in een buitenwijk van Cairns.

De helder rode Poison Fire Coral werd gevonden op boomwortels en op de bodem. Barrett waarschuwde mensen om de zwam niet op te pakken. "Je mag deze zwam niet aanraken als je 'm tegenkomt en vooral niet eten. Van de ongeveer honderd giftige zwammen die bij onderzoekers bekend zijn is de enige waarvan het gif via de huid opgenomen kan worden." Barrett is gespecialiseerd in het bestuderen van zwammen. 

"Deze vondst breidt de verspreiding van deze zwam aanzienlijk uit en ze zou zelfs nog verder in Australië verspreid kunnen zijn."

Bestanddelen van de Poison Fire Coral kunnen via de huid opgenomen worden
"Alleen al het aanraken van deze zwam kan dermatitis veroorzaken (rood worden en opzwellen van de huid). Wanneer je 'm eet dan veroorzaakt dit een scala aan verschrikkelijke symptomen: aanvankelijk maagpijn, overgeven, diarree, koorts en lusteloosheid, in de loop der uren of dagen gevolgd door loslaten van de huid op gezicht, handen en voeten en krimpen van de hersenen, wat op zijn beurt weer invloed heeft op perceptie, beweging en spraak."

Wanneer de vergiftiging onbehandeld blijft, leidt het tot de dood door orgaanuitval of hersenletsel. 

Volgens Barrett is het waarschijnlijk dat de zwam van oorsprong in Cairns voorkomt, omdat deze ook in Papua Nieuw Guinea en Indonesië groeit, maar nog nooit eerder gevonden werd. 

Bron: miragenews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven