Philip Van Overbeke, Aardbeien Van Overbeke

“Groeiend aanbod aardbeien doet prijzen zakken”

Tholen – De laatste tunnelaardbeien worden geplukt en de glasteelten komen stilaan in productie. “Hierdoor groeit het aanbod aardbeien op de markt en zijn de prijzen al een tijdje aan het zakken. Momenteel zijn de prijzen veel te laag om een rendabele teelt te hebben en zelfs door het koudere weer verwacht ik ook niet dat er binnenkort een prijsstijging in zit”, vertelt Philip Van Overbeke van Aardbeien Van Overbeke.

“Toen ik een jaar of vijftien à twintig geleden begon met telen, zagen we elk jaar tegen het einde van juni de prijzen dalen. Dit hield een dag of tien aan en waarna de prijs weer omhoog ging. Nu zien we de hele zomerperiode alleen maar pieken en dalen. Het ene moment zijn de prijzen weer veel te hoog voor de handel om de aardbeien aan de man te brengen en het andere moment kunnen wij er als teler helemaal niks aan verdienen door extreem lage prijzen”, aldus Philip. “Niemand is gebaat bij uitschieters in de aardbeienprijzen.”

Mooie vraag tijdens zomermaanden
Tijdens de zomermaanden hebben ze bij Aardbeien Van Overbeke weinig last gehad van de hitte. “Wanneer je op substraat teelt, heb je weinig last van de hitte al viel de productie wel wat terug, maar we hebben geen kwaliteitsproblemen gehad”, vervolgt Van Overbeke. Ook over de vraag tijdens de zomer is de teler erg tevreden. “Een paar maanden geleden zag je overal aardbeien, maar dat is nu wel anders. De vraag loopt door het weer wat terug en de mensen zijn aardbeien misschien ook al wel wat beu gegeten voor dit jaar.”

Flandria
Aardbeien Van Overbeke levert Flandria-aardbeien aan REO Veiling, maar 90% van de aanvoer na het hoogseizoen zijn Tomabel-aardbeien. “We zijn maar met een 10-tal Flandria-aardbeientelers die in het najaar aan REO leveren en we krijgen soms een veel lagere prijs voor onze aardbeien dan onze Tomabel collega’s. De prijzen zijn soms een halve tot een hele euro per kilo lager. Het is jammer dat wij minder krijgen voor hetzelfde product. Net als onze Tomabel collega’s plukken wij ook mooie aardbeien van topkwaliteit”, besluit Philip.

Voor meer informatie:
Philip Van Overbeke
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (België)
+32 (0) 56 61 43 88
info@aardbeienvanoverbeke.be
www.aardbeienvanoverbeke.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.