Nieuwe manier voor berekenen transitievergoeding bij korte dienstverbanden

Vanaf 2020 hebben werknemers vanaf eerste dag recht op transitievergoeding

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die per 1 januari 2020 ingaat, hebben werknemers vanaf de eerste dag van hun arbeidsovereenkomst recht op de transitievergoeding. Ook wordt deze niet meer afgerond op halve dienstjaren. Dit heeft tot gevolg dat je als werkgever ook bij een opzegging tijdens de proeftijd een transitievergoeding moet betalen, zo meldt evofenedex.

Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding zal per 1 januari 2020 wijzigen om bij korte dienstverbanden (korter dan een maand) het loon te kunnen berekenen voor vaststelling van de transitievergoeding. De wijziging van dit besluit is op 20 september in het Staatsblad gepubliceerd en daarmee definitief.

Over totale bedrag
Nu geldt nog dat als er geen vaste arbeidsduur per maand is overeengekomen, je voor de hoogte van de transitievergoeding moet kijken naar het gemiddelde aantal gewerkte uren per maand in de twaalf voorafgaande maanden vóór het einde van de arbeidsovereenkomst. Op grond van deze regeling kun je niet het gemiddelde berekenen als de werknemer minder dan een maand heeft gewerkt. Daarom staat vanaf 1 januari 2020 in het Besluit dat in zo’n situatie de vergoeding moet worden berekend over het totale bedrag aan brutoloon en looncomponenten dat voor de duur van de arbeidsovereenkomst verschuldigd was. Dit volgt uit de eindafrekening die je bij het einde van de arbeidsovereenkomst moet opmaken.

Voorbeeld
Een werknemer met een bruto maandsalaris van 3.000 euro wordt tijdens de proeftijd na twee weken ontslagen. Het brutoloon inclusief vakantietoeslag bedraagt over die twee weken 1.500 euro bruto. De transitievergoeding bereken je als volgt: (bruto salaris/bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris : 12). Dit komt uit op (1500/1500) x (1/3 x 1500 : 12) = 1 x (500/12) = 41,67 euro. Als werkgever zul je dit bedrag aan de werknemer moeten uitbetalen, ook al heeft hij tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst opgezegd.

Evenement Mens&werk
Wie meer wilt weten over de gevolgen van de Wab voor de praktijk en de veranderende arbeidsmarkt, kan op donderdag 3 oktober naar het gratis evenement Mens&werk in de logistiek 2019 bij evofenedex gaan. 

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.