Overzicht wereldmarkt avocado's

De teelt van avocado’s verschuift van het zuidelijke halfrond naar het noorden. Het Spaanse seizoen is net van start gegaan met de oogst van de eerste Bacon avocado’s in Malaga en Granada. Italië zal snel volgen en ook het hoogseizoen staat in Mexico voor de deur. De avocado is nog altijd bijzonder populair bij de consument en het is moeilijk om het aanbod in evenwicht te brengen met de vraag. Dit seizoen waren er tegenvallers met een reductie in de oogst in Chili (25%) en Zuid-Afrika (30%). Californië verwacht dan weer een recordoogst dit jaar. Verder neemt de productie in Columbia toe van avocado’s en hebben Australië en Nieuw-Zeeland ambitieuze plannen.

Nederland: Still going strong
De avocadomarkt is al weken still going strong. Hollandse importeurs betrekken de avocado's momenteel uit Mexico, Colombia, Chili en Kenia en die markt is al langere tijd goed. Met name Colombia wordt een steeds grotere speler op de avocadomarkt.

Vooral in Colombia en Chili komen er veel kleine maten van de bomen waardoor deze beter beschikbaar zijn komende periode. Maat 12-18 blijven echter beperkt beschikbaar de komende weken, waardoor de prijzen naar verwachting op een hoog niveau blijven. Ook Spanje is alweer gestart met de Bacon-variëteit, vanaf medio november wordt overgeschakeld op Hass. De Spaanse oogst wordt iets lager ingeschat als vorig jaar. De storm die over Spanje raasde, heeft ook geresulteerd in wat windschade in de avocado's.

België: Tekorten aan Hass-avocado’s
De Belgische markt kampt momenteel met tekorten in Hass-avocado’s. Het avocadoseizoen in Zuid-Afrika en Peru loopt op zijn einde en Mexico stuurt onvoldoende product om de gaten in de aanvoer op de vullen. De Chileense avocado’s zijn kleiner uitgevallen dan normaal en daarom zitten de handelaren nu met grote tekorten in de dikke maten 16, 18 en 20. Vanwege de tekorten zijn de prijzen voor Hass-avocado’s zeer hoog. Peru heeft dit jaar minder productie dan vorig jaar en het land heeft tijdens het begin van het seizoen al grote volumes richting Europa gestuurd. Hierdoor daalden de prijzen in juni en juli tot een extreem laag prijsniveau en heeft het land op het moment weinig product meer om te exporteren.  

Duitsland: Spaanse avocado’s kunnen niet voldoen aan de vraag
In korte tijd zal het Spaanse seizoen beginnen op de markt in het oosten van Duitsland. Spaanse avocado’s zijn iets lager in prijs dan het overzeese product. Dat terwijl de kwaliteit meer continu is en de kleuring beter, vooral dankzij de kortere transittijden. “Het nadeel van Spaanse avocado’s is vooral dat ze niet aan de vraag kunnen voldoen,” vertelt een handelaar. “Het fruit wordt bijna alleen gerijpt op aanvraag waardoor er dus tekorten kunnen ontstaan en we dus moeten terugvallen op overzees product.”

“De Spaanse Sigfrido avocado’s zijn belangrijker geworden op de Duitse markt,” vertelt een andere handelaar. “Kenia zorgt eveneens voor voorraden op de markt hoewel de vraag nog niet erg hoog was voor zover.”

Frankrijk: Groeiende vraag naar Hass
De vraag naar Hass-avocado's groeit in Frankrijk nog altijd. Zowel op Rungis, de groothandelsmarkt in Parijs, als op St. Charles in Perpignan liggen de prijzen van categorie 1-avocado's rond de €20 per 20 stuks. Zolang er nog niet veel avocado's uit Spanje en Israël op de markt zijn blijven de prijzen naar verwachting hoog.

Spanje: Eerste avocado’s geoogst in Malaga en Granada
Het Spaanse seizoen is al begonnen in Malaga en Granada met de eerste oogst van Bacon avocado’s. de opbrengsten zijn dit jaar in het algemeen lager. Dat komt omdat het dit jaar een off-jaar is voor de avocado’s en de temperaturen te hoog waren in de zomer. De volgende oogst zal bestaan uit de Fuerte en midden november volgt de Hass, de meest geteelde avocado in Spanje. De markt voor de eerste Spaanse groene avocado’s is goed. Er is een goede vraag met een redelijke prijs. De prijzen voor biologische avocado’s liggen anders. Als het aankomt op de kleine maten liggen de prijzen voor biologische avocado’s hoger dan het conventionele product. Voor de grote maten zijn de prijzen ongeveer gelijk.

Italië: Prijzen in één jaar tijd verdubbeld
De vraag naar avocado’s blijft groeien in Italië. Eind september kwamen de voorraden vooral uit Israël, Peru en Mexico en staat het seizoen voor de Europese productie uit Italië (Sicilië) en Spanje in de startblokken. Dit jaar was er 30% minder productie van Hass en Greenskin avocado’s uit Zuid-Afrika en Israël op de markt wat al verwacht werd in februari. Hierdoor waren er al vanaf het begin hoge prijzen op de markt. Die situatie daarin is niet veranderd en door de hoge prijzen op de markt schakelen sommige importeurs over op luchtvracht. Het Spaanse seizoen is echter in aantocht en Italië zal snel volgen.

Spanje verwacht een normale productie met relatief kleine maten Hass en een beperkte hoeveelheid Greenskin zoals gewoonlijk. In Italië produceert men alleen maar Hass en men ziet deze teelt als een niche die erg gewild zijn. De oogst ervan begint in november. Het biologische product kunnen we ook rekenen tot de niche met een groeiende vraag. Naast de Siciliaanse arealen legt men ook de laatste hand aan 40 hectare areaal in Taranto met een seizoen lopende van november tot mei. In een jaar tijd is de prijs voor avocado’s verdubbeld op de Italiaanse Groothandelsmarkt. In Bologna lag de prijs voor een 4 kilo avocado’s rond de €8 tot €10. Nu ligt de prijs tussen de €16 en €20. Ondanks de prijzen is de vraag naar het product niet gezakt.

China: Import op grote schaal blijft aanhouden
In China zijn er een paar gebieden waar avocado geproduceerd kan worden, Yunnan, Hainan en Fujian. Echter het volume is nog zeer klein en de kwaliteit niet altijd stabiel. Dus deze worden nog niet in grote schaal op de Chinese markt gebracht. China is momenteel nog steeds afhankelijk van de avocado import. Vooral uit Mexico, Chili en Peru wordt veel geïmporteerd. Mexico zit nu in zijn laag seizoen, dus er komt nu maar weinig van Mexico op de markt. Peru en Chili wisselen elkaar momenteel af, het importseizoen van Peru loopt op zijn einde en van Chili begint net.

De prijs gaat momenteel een beetje omhoog en verder is de import markt stabiel. Vooral in derde- en vierderangs steden gaat de verkoop voorspoedig. In eersterangs steden gaat de verkoop wat langzamer omdat daar de ruimte voor nieuwe verkopers beperkt is. Dus er is nog veel potentie om te groeien in de derde- en vierderangs steden van China.

Zuid-Afrika: 30% minder productie ten opzichte van vorig jaar
Het Zuid-Afrikaanse seizoen loopt op zijn einde met een lagere opbrengst dan de recordopbrengst van vorig jaar (een verschil van 30%). de prijzen zijn echter ‘fantastisch’ en ‘astronomisch hoog’ voor zowel de export als op de binnenlandse markt. De export neemt nu snel af (vooral naar de EU, VK en een klein beetje naar het Midden-Oosten) en ook de lokale markt is vrij leeg. Gelukkig is de late Kaap regio vervroegd in productie door de warme lente.

Er is een grote vraag naar avocado’s van lokale rijpers. Men verwacht een volledige lege markt na de kerst tot de eerste avocado’s (Maluma) in maart op de markt komen uit het noorden van Limpopo. De bloeiperiode ziet er goed uit en men heeft de hoop dat dit tot een nieuwe recordoogst kan leiden volgend jaar.

Verenigde Staten: Voldoende voorraad zorgt voor lagere prijzen
De voorraad avocado’s ziet er op dit moment goed uit. De binnenlandse productie uit Californië wordt geraamd op 159.000 ton voor 2020, het zware jaar in de cyclus van beurtjaren, het seizoen loopt van februari tot september. Dit seizoen werd er voor 90.000 ton aan avocado’s geoogst. Het lijkt erop dat ook in Mexico meer avocado’s zal hebben in het vierde kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020.

90,7 miljoen ton avocado’s werden ingevoerd in de VS vorig jaar en men voorspelt een lichte toename van dat aantal dit jaar vertelt een handelaar. “Iedereen dacht dat er een gat in de aanvoer zou ontstaan maar dat is niet gebeurd. Dit jaar is er sprake van een overlap tussen de oogst in Loca en Aventajada in Mexico die zo kunnen zorgen voor een ononderbroken voorraad.” Mexico en Californië domineren de Amerikaanse markt met een marktaandeel van ongeveer 80%. Daarnaast zijn er een aantal opportuniteitsmarkten in Zuid-Amerika die vooral exporteren naar de VS op het moment dat de volumes van Mexicaanse avocado’s laag zijn. Dit zijn vooral Chili en Peru maar ook Colombia komt de laatste jaren op als een mogelijk nieuw productieland voor avocado’s.

De vraag naar het populaire fruit blijft sterk maar ook veel hangt af van het vertrouwen in de supermarkten die gebaat zijn bij een consistente kwaliteit en prijs. Momenteel liggen de prijzen tussen de $20 en 30$. Vorig jaar lag rond deze tijd van het jaar de prijs ongeveer $10 lager per karton. “De huidige prijzen zorgen voor een evenwicht tussen oogst en verscheping. Als dit blijft duren zullen avocado’s erg goed verkopen voor de komende zes maanden.”

Mexico: Hoogseizoen staat op het punt van beginnen
Mexico produceert avocado’s een jaarrond met een focus op Hass avocado’s. de grootste productieregio is Michoacán waar 80% van de avocado’s vandaan komt. De tweede grootste regio is Jalisco die geen mogelijkheid heeft om te exporteren naar de VS of China en dus is hun voornaamste exportmarkt Japan, Canada en Europa. Het hoogseizoen loopt van oktober tot januari met hogere volumes dan in de rest van het jaar. Dit jaar was er sprake van een stabiele vraag en goede volumes, hoewel de populariteit van de avocado het moeilijk maakt om het aanbod in evenwicht te krijgen met de vraag. De komende tijd verwacht men een prijsdaling omdat er meer volume op de markt komt.

Peru: Groeiende productie
De productie van avocado’s neemt toe in dit Zuid-Amerikaanse land. Het seizoen is van kortere duur dan in Mexico en Chili en loopt van begin mei tot eind juli, een periode waarin de Mexicanen in het laagseizoen zitten. Er is dus weinig concurrentie voor de Peruviaanse avocado’s.

Chili: 25% minder volume door droogte
De voornaamste exportmarkten voor Chili zijn de VS en China maar door de droogte dit seizoen zijn zowel het volume als de maten met 25% gereduceerd. De productie loopt van september tot februari waarmee ze dus in concurrentie zijn met het Mexicaanse hoogseizoen. De binnenlandse markt is eveneens belangrijk voor Chili. Door de droogte besluiten telers hun productie niet uit te breiden en sommigen schakelen zelfs over naar kersen of blauwe bessen die veel minder water nodig hebben dan avocado’s.

Australië: Recordjaar wordt nog altijd verwacht
Landelijk kan Australië tegen juni 2020 nog altijd op een recordproductie van avocado’s uitkomen. Men schat een stijging van 12% in de oogst van avocado’s ten opzichte van het seizoen 2018-2019. Door de toename zien de Australische handelaren mogelijkheden om hun export uit te breiden. Dit jaar werden voor het eerst premium avocado’s met het vliegtuig geëxporteerd naar Japan en dringen de vertegenwoordigers van de industrie er bij de regering op aan om ook de Indische markt te openen voor Australische avocado’s.

Nieuw-Zeeland: Ambitie om stevig uit te breiden in de teelt
De telers hebben ambitieuze plannen voor de toekomst waarin ze hopen om tegen 2023, het jaar waarin het land de World Avocado Forum mag verwelkomen, hun verkoop te verviervoudigen en hun productie te verdrievoudigen. Het land is nu goed voor 2% van de wereldwijde avocadoproductie en is de 9de exporteur in de wereldhandel. 35% van het exportvolume is bestemd voor de Aziatische markt.

Volgende week: Wereldmarkt mandarijnen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven