Internationale markten laten oog vallen op Colombiaanse avocado's

Dankzij het diverse klimaat kan er in Colombia een breed scala aan fruitsoorten worden geteeld. Het land richt zich in toenemende mate op het ontwikkelen van de tuinbouwsector door het promoten van bepaalde programma's, die met name gericht zijn op het bestrijden van ziekten en plagen en de fytosanitaire exporteisen. Hoewel Colombia het meest bekend is vanwege haar koffie en bloemen, zijn het haar avocado's die momenteel internationaal de aandacht trekken.

ProColombia en het Colombian Agricultural Institute (ICA) hebben samengewerkt om een snelle groei van de avocadosector in het land mogelijk te maken en nieuwe markten te veroveren. In 2009 exporteerde het land de eerste partij Hass-avocado's naar de Europese Unie. Volgens een onderzoek van ProColombia uit 2017, met betrekking tot de teelt van het ras Hass, werden er in het land in 2012 in totaal 255.195 ton avocado's geteeld, waarvan 29.000 ton Hass-avocado's.

In 2013 werd CorpoHass opgericht, een organisatie die van cruciaal belang is geweest voor de avocadosector omdat zij telers samenbracht. Samen met ICA, het ministerie van Landbouw en ProColombia, is deze organisatie erin geslaagd om de eerste avocado's naar de Verenigde Staten te exporteren. Volgens het ministerie van Landbouw waren er destijds 8.800 hectare gewijd aan de avocadoteelt in 65 dorpen in negen verschillende departementen. Het jaar eindigde met een totale productie van 303.351 ton, waarvan 35.000 ton Hass. 

In 2014 stond de landelijke productie op in totaal 320.623 ton, waarvan 47.000 Hass-avocado's. In 2015 bedroeg de totale oogst 332.204, waarvan 58.581 ton Hass. Dit betekende een verdubbeling van het aantal van 2012. De export van Hass-avocado's bereikte een waarde van €9,1 mln. In 2016 groeide het areaal naar 33.964 hectare, wat een forse groei ten opzichte van 2013 betekende. De waarde van de export van Hass-avocado's groeide in dit jaar naar €31,9 mln.

Het jaar 2017 betekende een mijlpaal voor de avocadosector in het land. Colombia wist niet alleen haar positie op markten als het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Frankrijk, Nederland en Duitsland te behouden maar slaagde er ook in om de eerste partij van 34 ton avocado's naar de Verenigde Staten te exporteren. Dit betekende dat Colombia voet aan de grond kreeg op de markt waar de avocadoconsumptie het hoogst is.  Uit cijfers van het ministerie blijkt dat het areaal in dit jaar naar 68.661 hectare groeide, waarvan er 13.500 gewijd waren aan de teelt van Hass-avocado's. De avocadoproductie bedroeg in dit jaar 375.906 ton, waarvan 77.000 Hass, wat neerkomt op 20% van het totaal. De export van Hass-avocado's bereikte een waarde van €48,3 mln. 

In 2018 breidde Colombia de export uit naar Azië door een eerste zending avocado's naar Japan te verladen. De export bereikte in dit jaar een waarde van €65 mln.

Ook in 2019 blijft de export groeien. In maart exporteerde het land de eerste avocado's naar Argentinië. Volgens het ministerie van Landbouw exporteerde Colombia alleen al gedurende het eerste kwartaal van dit jaar 282 ton naar de Verenigde Staten en 15.000 ton naar landen in Midden-Amerika en Europa. Daarnaast opende Westfalia Fruits begin dit jaar de grootste verwerkingsfaciliteit voor Hass-avocado's in Antioquia. Samen met Pacific Fruits exporteerde het bedrijf onlangs twee proefzendingen naar Koeweit. Deze bedrijven zijn de grootste avocado-exporteurs in Colombia. In het eerste halfjaar van 2019 exporteerde het land evenveel Hass-avocado's als in heel 2017. De waarde van de export zal dit jaar waarschijnlijk oplopen tot €82 mln, aldus de voorzitter van CorpoHass, Jorge Enrique Restrepo. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.