Export Chileense blauwe bessen zal nieuw record vestigen

Het Chilean Blueberry Committee-ASOEX heeft bekendgemaakt dat de export van verse Chileense blauwe bessen in het seizoen 2019-2020 een nieuw record zal vestigen. Het land verwacht 115.000 ton te exporteren en dat is 4% meer dan vorig seizoen.

De toename van de export is te danken aan nieuwe plantages en vernieuwing van rassen. Volgens de ramingen is het areaal de afgelopen vier seizoenen met meer dan 4.000 hectare gegroeid, die de komende jaren productief zullen worden. 

In het huidige seizoen zal het klimaat het productiepotentieel in het land drukken vanwege het lagere aantal koude-uren in de winter. Daarnaast zijn exporteurs van het Blueberry Committee gestopt met het exporteren van minder goed houdbare rassen. De oogst wordt op 160.000 ton geraamd, waarvan 115.000 ton vers zal worden geëxporteerd, 41.000 ton diepgevroren en 4.000 ton lokaal zal worden afgezet. 

Uit cijfers blijkt dat het areaal netto met 2.500 hectare is gegroeid tot 18.374 hectare. 92% van deze groei vond plaats in de regio's Ñuble en Biobio, die hiermee haar marktpositie heeft versterkt. 

Vroeg seizoen
Een ander aspect is de vroege rijping van de Chileense blauwe bessen dit seizoen. De hogere wintertemperaturen hebben eraan bijgedragen dat het fruit een week eerder dan normaal rijp is. Het comité zal haar in oktober raming bijstellen, waarbij zij rekening houdt met het weer in september, dat gevolgen zou kunnen hebben op de totale verwachte export voor het seizoen 2019-2020. 

 

Bron: simfruit.cl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven