nieuw voor de aardappelliefhebbers:

Aardappelen verwerkt in luxe bonbons

"Mijn broers en ik hebben ons gericht op een project dat draaide om het creëren van een toeleveringsketen op een vrij ongebruikelijke plek. Ogenschijnlijk ontmoedigende aspecten hebben we omgezet in sterke punten en we hebben verder gekeken dan het concept dat een gewas alleen in specifieke gebieden goed kan gedijen. En dit is het resultaat." Dat zegt Gianfranco Psichedda, eigenaar van het Italiaanse Mp Sardinia, dat hij samen met zijn broers Antonio en Giuseppe runt.

Mp Sardinia heeft zeven hectare met aardappelen. Het gebied is eigenlijk niet bepaald ideaal voor deze teelt, omdat er grote temperatuurveranderingen zijn tussen dag en nacht (15-40 °C) en daarbij is het ongebruikelijk om aardappelen om deze hoogte te telen.

"We zijn gevestigd in de provincie Sassari, 750 meter boven de zeespiegel op een vlakte waar water uit de lokale granietbronnen komt."

De gebroeders Pischedda zijn in 2016 pioniers geworden op het gebied van aardappelteelt.

"Omdat we ons in een bergachtig gebied bevinden en gezien de hoogte kunnen we niet concurreren wat betreft de opbrengst, dus richten we ons op kwaliteit. We telen verschillende rassen aardappelen. Drie gele, roze en paarse rassen die 30 ton per hectare opleveren, geclassificeerd als Fumuderra wat aardappel betekent in het lokale dialect van Buddusò", zegt Gianfranco.

Het zaaien begint half april en duurt tot juni om te voorkomen dat de vorst de aardappelen aan kan tasten en na 90 dagen kan er worden geoogst. De rassen worden op natuurlijke wijze geteeld, waardoor het gebruik van fytosanitaire middelen tot een minimum wordt beperkt.

De prijzen stijgen enigszins door de lichte daling van de opbrengsten na de overvloedige regen in 2018. Daarbij stegen de prijzen voor aardappelen uit Nederland en Italië met 50% in vergelijking met het voorgaande jaar.

"Ons vlaggenschipproduct is het paarse aardappelras, dat een unieke walnoot- en kastanjeachtige nasmaak heeft en wordt afgezet onder het merk Archemissa, dat lavendel betekent in het Sardisch, omdat de kleur vergelijkbaar is met die van lavendelbloemen", zegt Gianfranco.

Dan is er de kant die te maken heeft met het experimenteren: in dit geval heeft het Italiaanse Peano een lijn met zoetigheden gelanceerd onder het merk Cioccoderra.

"Dit zijn pralines met chocolade en aardappelen waarmee we tegenwoordig experimenteren met nieuwe combinaties. De praline is verkrijgbaar in de klassieke versie met een fondantschelp, gevuld met Fumuderra, en ook in de Archemissa-versie, met paarse aardappel", zeggen de broers.

Het merk is aanwezig op de markten in Noord-Sardinië tussen Olbia en Sassari, waar het mogelijk is om Fumuderra te kopen in gespecialiseerde winkels en bij supermarkten van de Crai-keten.

"We werken aan de nieuwe website, zodat onze aardappelen ook beschikbaar komen voor aankoop via online commerce. We geloven dat bezorgdiensten de deur hebben geopend naar een nieuw tijdperk dat het landschap van de handel in groenten en fruit wereldwijd aanzienlijk zou kunnen veranderen", concluderen de broers.

Voor meer informatie:
Mp Sardinia
Via Gennargentu, 2
07020 Budduso(SS) - Italië
Email: mpsardinia3@gmail.com
Cell.: (+39) 349 3254410
Fb: Mp_Sardinia


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven