Syngenta tackelt actuele thema’s tijdens Fields of Innovation

Tholen – Niet alleen vragen ziekten en plagen voortdurend aandacht van de veredelaars, maar ook weersextremen en arbeidsbeschikbaarheid vragen om nieuwe rassen. Langs deze thema’s leidde Syngenta het publiek dat afkwam op de Fields of Innovation eind september. Maar niet alleen rassen stonden centraal. De mechanische oogstmachine voor kool had tevens een plek op het innovatieveld.


Brigitte van der Steen toont het verschil tussen het witblijvende bloemkoolras Destinica en een regulier ras

In bloemkool staat hagelwit voor kwaliteit en versheid. Het witblijvende ras Destinica zorgt voor arbeidsbesparing in de teelt en een verse uitstraling door de hele keten heen. “Onder invloed van zonlicht wordt bloemkool geel. Destinica heeft een natuurlijke zonnebrand en wordt zelfs witter van zonlicht. Telers hoeven de kool tijdens de groei niet af te dekken, dus dat levert een aanzienlijke arbeidsbesparing op”, vertelt Brigitte van der Steen van Syngenta. 


Babyleaves assortiment op het veld

In bladgroenten lag tijdens Fields of Innovation ook de focus op gewassen met prestaties in de vollegrond. Met natuurlijke weerstand én op verpakken en verwerken. De sla, babyleaves en spinazie van Syngenta bieden een hogere opbrengst, langere houdbaarheid en grotere volumes bij verpakking. Met de vele kleuren en bladvormen is er volop variatie voor slamixen om in te spelen op de wensen van de consument.


Ice Music blijft goed presteren onder weersextremen 

Het belangrijkste slagewas blijft ijsbergsla. Daar lag de nadruk op de prestaties van het ras Ice Music, de ‘Incredible Iceberg’. “Sommige rassen blijven je verbazen", vertelt Brigitte trots. “Ice Music heeft het in de afgelopen warme zomers geweldig gedaan. Doordat het snel groeit, is het als 450 grams krop snel op de markt te brengen maar kan ook langer op het veld blijven en zich vullen tot 900 grams kroppen voor de verwerkende industrie. Geen schot en rand en de bladeren vallen los uiteen zodat het ook voor snijderijen zeer geschikt is.”

De geschoonde spruit is steeds meer te vinden in de winkels. Inspelend op gemak en tijdwinst introduceert Syngenta gemakkelijk te schonen rassen Trimstar en Trimtop. Brigitte: “Deze rassen zijn perfect geschikt voor de mechanische schoning. Door de ietwat ovale vorm van het spruitje zijn zeer hoge schoningspercentages te behalen. Daarnaast maakt het ras veel spruiten in een gelijkmatige sortering van rond de 3 cm. Dat betekent tijdswinst, rendement en gemak van afzet. Het ras biedt flexibiliteit in afzet, het is lang houdbaar op het veld en in het schap, dus deze rassen zijn ook geschikt voor afzet op de versmarkt.”


Jack Wagenaar en Ron Bruijn van De Kerkmeer met Cees Allart (midden) van Syngenta bij de fonkelnieuwe mechanische oogstmachine die op de Fields of Innovation mocht 'proefdraaien'

Niet alleen de rassen stonden centraal. Blikvanger was de kersverse mechanische oogstmachine voor kool, die in samenwerking met teelt- en verwerkingsbedrijf De Kerkmeer is ontwikkeld. De machine van Asalift werd samen met Hoekenga Mechanisatie ‘op maat gemaakt’ voor het bedrijf. Een veld kaarsrecht uitgeplante en speciaal veredelde sluitkool (Toreador) op een stevige poot kan met behulp van de machine gemakkelijk geoogst worden en levert een aanzienlijke besparing in arbeidskrachten op. Een ander voordeel is dat de kool samen met een ras voor de lange bewaar kan zorgen voor een levering jaarrond.


Naar schatting gaat het mechanisch oogsten 25% sneller dan met een handmatige oogstmachine


Nieuwsgierige drukte nu maar voor de oogst zijn 3 tot 4 arbeidskrachten nodig in plaats van 12

Kaarsrechte rijen kool. Het ras Toreador groeit op een stevige stam wat mechanisch oogsten mogelijk maakt

Voor meer informatie
Syngenta
Brigitte van der Steen - Millenaar
Vegetables Business Unit
Phone  +31 164 225 542
Mobile +31 6 306 216 93
brigitte.van_der_steen@syngenta.com 
www.syngenta.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.