Bananen telen op restwarmte van afvalverbranding

In Kashiwazaki, in de Japanse prefectuur Niigata, is een Japanse fabrikant begonnen met het telen van bananen door de warme lucht van zijn afvalverbrandingsfaciliteit te benutten. Door de temperatuur in de kassen stabiel te houden kan hij jaarrond fruit telen. In 2020 hoopt het bedrijf de eerste partij bananen te kunnen verladen.

Het stadsbestuur, een lokale bank en andere ondernemers hebben de handen ineen geslagen om een nieuw merk te ontwikkelen voor de bananen afkomstig uit deze koude streek. 

Het bedrijf heeft naast haar afvalverwerkingsfaciliteit twee kassen van 1.100 m2  (€846.790 per kas) gebouwd waar zij 200 zaailingen heeft geplant. De aangrenzende verbrandingsinstallatie verwarmt het water dat door de kassen circuleert om de temperatuur op of boven de 24 graden Celsius te houden. Een temperatuur die perfect is voor de bananenteelt.  

Akira Shimoda, directeur van het bedrijf, kwam op het idee toen hij een Filipijnse vrouw had horen zeggen dat Japanse bananen niet te eten waren. Vrijwel alle bananen die in het land worden verkocht, zijn geïmporteerd en worden geoogst wanneer ze nog groen zijn. Gedurende het transport rijpen ze waardoor hun smaak achteruitgaat. Overtuigd van een goede vraag naar lokaal geteelde bananen, besloot Shimoda om het fruit in kassen te gaan telen.

In augustus werd met de teelt begonnen, waarbij gebruik gemaakt werd van Gors Michel-zaailingen van een tuinbouwcoöperatie in Okayama die premium Okayama Mongee-bananen teelt. Deze bananen zijn zoet en aromatisch en kunnen met schil en al worden gegeten. Dankzij veredeling zijn zij beter bestand gemaakt tegen koude omstandigheden. 

Volgens sfgate.com staat de eerste oogst gepland voor juni volgend jaar. Het bedrijf verwacht wekelijks zo'n 1.000 bananen te oogsten, ofwel 50.000 per jaar. De bananen zullen te koop zijn voor een prijs van ongeveer €5,94 per stuk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven