Areaal bio aardappelen VS groeit gestaag

De belangstelling voor biologische aardappelen neemt toe en telers breiden hun areaal uit, zegt Jeff Stachelek van Albert Bartlett USA en cijfers van Nielsen bevestigen deze trend. Stachelek zegt dat de meeste groei gezien wordt binnen het segment speciale aardappelrassen, zoals kleine 'bite-size' aardappelen, langwerpige fingerling-aardappelen, evenals binnen het segment biologische aardappelen. Om deze reden breiden bedrijven zoals Albert Bartlett de teelt uit. 

"De groei binnen de hele aardappelcategorie is vrij vlak te noemen en ligt rond de 2%," vervolgt Stachelek. "De groei binnen de segmenten kleine, fingerling- en biologische aardappelen is het sterkst. Biologische aardappelen hadden langer de tijd nodig om terrein te winnen dan andere groenten- en fruitcategorieën maar inmiddels groeit het areaal veel voorspoediger dan dat van overige producten."

Hij voegt eraan toe dat Albert Bartlett zijn areaal met 15% tot 25% heeft vergroot om tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag. "Met deze forse uitbreiding van onze productie hopen we in de pas te blijven met de groei van de consumentenvraag, aangezien we onze aanplant afstemmen op deze vraag."

In de meeste staten worden aardappelen nu gerooid
Albert Bartlett startte in 2012 met de aardappelteelt in de VS en kon in 2013 de eerste aardappelen rooien. Het van oorsprong Britse bedrijf is nu in 19 Amerikaanse staten actief, evenals in vier Canadese provincies. Het bedrijf zegt dat het gebruik maakt van meerdere teeltlocaties om een jaarronde aanvoer van aardappelen te kunnen garanderen. Hoewel de teler ook in het voorjaar en zomer aardappelen rooit, richt het zich met name op het traditionele rooiseizoen dat momenteel in de meeste regio's in volle gang is. 

"De rooiseizoenen van onze biologische aardappelen komen overeen met die van onze conventionele aardappelen. "Doorgaans zijn we van augustus tot begin november bezig met onze traditionele aardappeloogst. Momenteel is men in de meeste staten en provincies aan het rooien."

In de staten Colorado en Washington ziet de oogst er veelbelovend uit. De aardappelteelt op Prince Edward Island kampt daarentegen al enkele seizoen met problemen. "Op PEI is minder neerslag gevallen dan normaal en hierdoor zijn de maten van de aardappelen aan de kleine kant," merkt Stachelek op. "In Colorado waren de groeiomstandigheden dit jaar buitengewoon goed met voldoende regenval, net zoals in Washington, waar de neerslag voor een overvloed aan grote maten heeft gezorgd."

Aandacht voor individuele rassen
Hoewel de meeste consumenten wel vertrouwd zijn met bekende rassen zoals Russet, Gold en Red, vertelt Stachelek dat Albert Bartlett er de de voorkeur aan geeft om de individuele rassen, waarvan er volgens hem 3.000 worden geteeld in Noord-Amerika, onder de aandacht te brengen. "Onze eigenaar, Ronnie Bartlett, heeft de hele wereld over gereisd op zoek naar de beste aardappelrassen. We vermelden deze rassen daarom op iedere zak, zodat de consument onderscheid kan leren maken tussen de verschillende rassen, net zoals bij appelen."

'Rooster' is één van de bestverkochte rassen van het bedrijf. Dit aardappelras heeft zijn oorsprong in Ierland. "Rooster is ons voornaamste conventionele en biologische ras. Het heeft een ruwe roze schil, geel vruchtvlees en een hoog drogestofgehalte. Dit geeft Rooster een romige textuur. Het ras heeft daarnaast een nootachtige smaak en leent zich perfect om te worden gebakken, gekookt of gepureerd. Albert Bartlett teelt ook het ras North America Blonde Bella, een van oorsprong Brits aardappelras, evenals het Schotse ras Anya. 

Dit jaar worden er zeer unieke aardappelen in Noord-Amerika geïntroduceerd, die de naam Peruvian Sun dragen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit smaakvolle ras uit Peru afkomstig. "Peruvian Sun is een zeer uniek ras. Het heeft een rood met gele schil en geel vruchtvlees. Het ras werd door de Fine Food Writers Guild verkozen tot meest smaakvolle aardappel ter wereld. De teelt van dit ras zal mogelijk met de nodige uitdagingen gepaard gaan maar we kunnen niet wachten om deze aardappel ook op de Noord-Amerikaanse markt aan te bieden."

Nieuwe composteerbare zak
Albert Bartlett vertelt dat verpakkingen cruciaal zijn voor het succes van het bedrijf. De poly netzakken die het bedrijf gebruikt zijn voorzien van UV-werende technologie. Het bedrijf levert ook verschillende stoomtechnologieën met tray of zak. Albert Bartlett zal binnenkort een composteerbare papieren zak introduceren voor haar biologische aardappelassortiment. De nieuwe verpakking is bedoeld om de milieubelasting te verminderen en speelt in op het consumentengedrag ten aanzien van verpakkingen in het algemeen. Stachalek zegt dat zijn bedrijf nog voor de officiële introductie van de zak al veel positieve reacties heeft ontvangen.

"We verwachten onze 100% composteerbare papieren zakken later dit jaar aan te kunnen bieden," zegt hij. "De zakken zijn aan de bovenzijde dichtgestikt en passen goed binnen ons bio-assortiment, waar consumenten op zoek zijn naar duurzame verpakkingsalternatieven."

 

 

Voor meer informatie:
Jeff Stachelek
Albert Bartlett USA, Inc.
Ph: +1 (720) 945-7747
jeff.stachelek@albertbartlett.com
www.albertbartlett.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.