Alle negen EU-dossiers ingediend door VLAM goedgekeurd

VLAM haalt meer dan 5,8 miljoen aan EU-subsidies binnen voor AGF-promoties

VLAM behaalde een monsterscore van 9/9 voor de nieuwe lichting EU-dossiers. Dit wil zeggen dat álle ingediende dossiers werden goedgekeurd. Één dossier hiervan staat op de reservelijst. VLAM diende projectvoorstellen in voor rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees, verse en verwerkte aardappelen, bio, groenten en fruit en dit in heel diverse markten.

"VLAM heeft een ijzersterkte reputatie opgebouwd op gebied van EU-cofinanciering. Elk jaar zet de organisatie alle zeilen bij om, in overleg met de adviserende sectorgroepen, projectaanvragen te doen bij de EU voor cofinanciering. Dit voorjaar diende VLAM negen dossiers in. Alle aanvragen kregen een goede score en werden goedgekeurd. Voor één project is het nog afwachten geblazen of andere projecten met een hogere score uiteindelijk toch niet van start gaan", aldus VLAM.

Bijna 11 miljoen euro extra middelen
Dit gunstige resultaat geeft de VLAM-sectoren een gigantische boost om hun promotie ruimer en diepgaander te voeren. In het totaal rijft VLAM 10,87 miljoen euro extra aan promotiemiddelen binnen. De nieuwe projecten starten op 1 januari 2020 en hebben een looptijd van 3 jaar. VLAM kan voor deze projecten rekenen op 80% financiering door de EU en zet hiernaast 20% vanuit de promotiefondsen in. Het bioproject valt als project van één land op de interne Europese markt onder een Europese cofinanciering van 70%. En voor de promotie van verwerkte aardappelen kan VLAM rekenen op extra vrijwillige bijdragen van de deelnemende aardappelverwerkers om de 20% eigen middelen te voorzien.

Een overzicht van de nieuwe Europese AGF-projecten

  • Verse aardappelen  Vlaanderen
  • Verwerkte aardappelen  Azië
  • Conference-peren  Brazilië
  • Conference-peren Duitsland en Oostenrijk

De verschillende AGF-projecten kort toegelicht:

Verse aardappelen
Multilandenproject: European fresh potatoes
3 landen (Frankrijk, Ierland en Vlaanderen) + Europatat (European Potato Trade Organisation) Actieregio: Vlaanderen (door VLAM), Ierland (door Bord Bia), Frankrijk (CNIPT) en Europe (via Europatat)
Budget: € 5.578.392,33 voor drie jaar voor alle landen samen (totaal subsidies VLAM: € 1.583.999,87)

Deze campagne wil verse aardappelen opnieuw integreren in het leven van de millennials. Om die doelgroep te bereiken, zullen digitale kanalen worden ingezet. Verrassende recepten en feiten en cijfers over aardappelen zullen via sociale media op continue wijze worden verspreid.

Verwerkte aardappelen
EU processed potatoes in Asia
Doelmarkten: China, Japan, Singapore en Zuid-Korea
Budget: € 2.901.303,48 over 3 jaar

VLAM kreeg groen licht om een vervolg te breien aan de succesvolle campagne voor Belgische friet in Azië. Na Thailand, Maleisië, Indonesië, Vietnam en de Filipijnen de voorbije 3 jaar zijn het deze keer China, Japan, Singapore en Zuid-Korea die zich mogen verheugen op de komst van de Belgische frietdelegatie. VLAM wil het concurrentievermogen van de Europese verwerkte aardappelsector en de bewustwording rond de kwaliteiten van Europese verwerkte aardappelen in de doelmarkten verhogen, met de nadruk op voedselveiligheid, kwaliteit, smaak en authenticiteit. De activiteiten zijn gericht op importeurs, distributeurs, groothandelaren, retailers, foodservice en lokale quickservicerestaurants. Er zal worden deelgenomen aan beurzen en verder dragen een website, PR-acties en (online) advertenties bij tot het behalen van de campagnedoelstellingen.

Conference-peren: ‘Taste Of Europe Brazil‘
Doelmarkt: Brazilië
Budget: € 1.279.847,80 over 3 jaar

Deze promotiecampagne is een logische voortzetting van de succesvolle 3-jarige promotiecampagne voor Conference-peren in Brazilië, die begon in 2017 en loopt tot eind 2019 ‘Taste of Europe Brazil’. Dankzij deze campagne zijn de eerste stappen gezet op de Braziliaanse perenmarkt. VLAM wil de inspanningen op de Braziliaanse markt verlengen om deze voorzichtige markttoegang tot een permanente exportstroom op te bouwen. Net als in de vorige campagne is het hoofddoel van deze nieuwe campagne proeverijen in de winkel. Via degustaties in de winkel proberen we de Braziliaanse consument te overtuigen van onze Conference-peer. Verder moeten we onze positie versterken door herhaaldelijk aanwezig te zijn op de belangrijkste B2B-evenementen.

Conference-peren Duitsland en Oostenrijk
Doelmarkten: Duitsland & Oostenrijk, multilandenproject samen met NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie)
Budget: € 1.699.684,65 voor 3 jaar, waarvan 220.936,93 € voor VLAM

Om de toekomst van Conference veilig te stellen is een betere marktpositie op onze eigen Europese markt belangrijk. De Nederlandse en Belgische fruittelers bundelen hun krachten al sinds 2012 voor de promotie van de Conference-peer in Duitsland. Het voornaamste hoofddoel van de campagne zijn degustaties in de winkel en deze methode werpt zijn vruchten af. Conference is ondertussen de op een na meest gekochte perensoort in Duitsland. De Duitse consumenten eten nu (seizoen 2018/19) dubbel zoveel Conference als in 2012. Deze nieuwe campagne zal voor het eerst ook uitgerold worden naar Oostenrijk. VLAM en de fruitsector zien hier belangrijke opportuniteiten gezien de beperkte inlandse fruitproductie. De ervaringen die we opgedaan hebben in Duitsland kunnen worden uitgebreid naar Oostenrijk.

Op de reservelijst (goedgekeurd maar dus geen budget toegekend gezien het beschikbare budget al op was door programma’s die beter scoorden)
Groenten en fruit Zuidoost Azië
Doelmarkten: in Japan, India, China (Hong Kong) en Vietnam

VLAM blijft verder inzetten op de campagne Taste of Europe met acties op het Aziatische continent (en meer specifiek naar Japan, India, Vietnam en China). Hiermee willen we de troeven van onze groenten en fruit volop in de kijker zetten en daarmee ons marktaandeel in deze landen vergroten. Door aanwezig te zijn op de belangrijkste beurzen kunnen we de B2B-professionals gedurende 3 jaar herhaaldelijk bereiken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.