Florian Wolz (Franken-Gemüse eG)

Wat gaat ijsbergsla doen als Spaanse oogst werkelijk zoveel vertraging oploopt?

"We merken hier noch bij de prijsvorming, noch bij de beschikbaarheid iets van het noodweer in Spanje. Echter hebben ook broccoli en bloemkool uit Duitse teelt zo hun problemen momenteel. Langzaamaan wordt de situatie echter weer beter", zegt Florian Wolz, directeur van Franken-Gemüse Knoblauchsland eG. Twee weken geleden is het aanbod nog uiterst schaars geweest.


Florian Wolz bij een lid met hydroponische slateelt.  

In Duitsland is men echter nog zeer goed in staat om de markt van sla uit eigen land te voorzien en men ziet nog geen prijsstijging, aldus Florian: "In de herfst worden de laatste plantingen iets royaler doorgevoerd aangezien de oogstdruk niet meer zo groot is. De nachten zijn niet meer zo warm en de dagen niet meer zo lang, zo is er een langer tijdvenster waarin er geoogst kan worden." Hij verwacht echter een spannende ontwikkeling bij ijsbergsla: "Over één tot twee weken is de teelt hier in Zuid-Duitsland klaar. Als de oogst uit Spanje dus werkelijk zoveel vertraging oploopt als men denkt, dan zal het zeker tot een licht gat in het aanbod komen."


Florian op bezoek bij Jochen Haubner, Haubner Gemüsebau. Foto: archief

Over het algemeen was er deze herfst tot nu toe geen positieve prijsontwikkeling bij sla. Maar de late aansluiting op de markt kan voor de Duitse en Spaanse telers van voordeel zijn: "Als tijdens de overgangsperiode de markt onvoldoende gedekt wordt, dan stijgen ook de prijzen. Het is altijd goed om op een lege markt te beginnen." Dat zou een voordeel kunnen worden voor de "laat- en risicoplanters" die ondanks het gevaar voor vorst nog enkele hoeveelheden later planten en in dit gat in de verzorging producten aan kunnen bieden. Hydroculturen, zoals die er ook in het Knoblauchsland zijn, kunnen in zulke situaties weliswaar het afzet vergroten, maar qua prijs zijn ze echter gebonden en zo maakt een korte schaarste geen grotere verschillen.

Florian betreurt de prijsontwikkeling bij groenten in de Duitse handel ondanks alles: "De prijzen in de handel trekken hier momenteel altijd pas aan als er een tekort is. Deze situatie hebben we bij sla dit jaar helaas nog niet gezien."

Voor meer informatie:
Florian Wolz
Franken-Gemüse Knoblauchsland eG
Raiffeisenstraße 200
90427 Nürnberg
Tel. 0911 93483-0
E-mail: info@franken-gemuese.de
Web: https://www.franken-gemuese.de/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.