Indiaas verbod op uienexport schept kansen voor Egypte

Nu India een verbod op de uienexport heeft ingesteld, zijn er opeens lucratieve mogelijkheden ontstaan voor Egyptische exporteurs om het gat te vullen. Het verbod werd ingesteld doordat de uienprijzen in India naar een onacceptabel niveau stegen. Dit heeft voor Egyptische telers, die normaal gesproken naar Europa verladen, een alternatieve markt gecreëerd.

Uien zijn een van de belangrijkste producten voor de Egyptische exporteur MMA Fresh Produce. Volgens Mostafa Adel van MMA is het seizoen plotseling in een andere versnelling gekomen toen het nieuws van het Indiase exportverbod Egypte bereikte. "We streven ernaar meer uien af te zetten dit seizoen. De markt is goed voor Egyptische uien die nu een goede gelegenheid hebben om zichzelf te presenteren. India heeft de export van uien verboden, omdat de uienprijzen het hoogste niveau in 4 jaar bereikten. Dit betekent dat Egypte klaar moet zijn om in te springen door meer uien aan India te leveren zodat daar de voorraden stijgen, maar ook aan Bangladesh en andere markten in het Verre Oosten."

Hoewel de nieuwe kans een geschenk uit de hemel lijkt, brengt ze ook nieuwe uitdagingen voor Egyptische uienhandelaren met zich mee. "Het zet ons op een moeilijke positie omdat we op korte termijn onze hoeveelheden moeten laten stijgen. En dat is moeilijk nadat het seizoen al begonnen is of zelfs als we midden in het seizoen zitten. Veel uientelers in Egypte hebben al contracten met inkopers. Ons doel is om meer leveranciers te vinden, zodat we deze kans kunnen grijpen en er ons voordeel mee kunnen doen. Het zou geweldig zijn om onze export te laten stijgen met 25-30%. Met dit percentage wil Egypte z'n uienteelt verhogen, waardoor wij dit percentage ook nastreven."

Wat de uienmaten betreft hebben de Egyptenaren een breed scala beschikbaar. "Er zijn minder kleine maten beschikbaar, maar van de andere maten hebben we meer dan genoeg. Het is voor ons belangrijk om deze uien zo snel mogelijk te exporteren, omdat het sinaasappelseizoen tussen midden november en begin december begint. Na dit tijdstip verleggen we onze focus naar alle citrus."

"Ik wil benadrukken dat hoewel we onze ogen dit jaar op India en het Verre Oosten gericht hebben, we normaliter heel wat hoeveelheden naar Europese landen exporteren. Zodra de seizoenen in Nederland en Spanje eindigen, beginnen wij weer naar Europa te exporteren. Maar door de stijgende vraag uit India en Bangladesh zullen de prijzen stijgen. Zo werkt het helaas met vraag en aanbod. Desondanks hebben we er vertrouwen in dat we tegen een voor iedereen acceptabele prijs kunnen blijven exporteren."

Voor meer informatie:
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
Tel: +20 114 271 7700
Email: Mostafa.adel@mmagroup.co
LinkedIn: www.linkedin.com/in/mostafa-adel-98a25040 
www.linkedin.com/company/mma-fresh-produce


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven