En tekort aan douanepersoneel zal niet in Brexit anarchie resulteren

Zestien havens ontvangen Brexit Preparation Payment

Zestien Britse havens zullen een deel uit een financieringspot van enkele miljoenen ontvangen om ze te helpen met de voorbereiding op de Brexit van 31 oktober. Deze havens zijn: Felixstowe, Harwich, Southampton, Portsmouth International, Plymouth, Poole, Newhaven, Immingham, Hull, Teesport, Heysham, Liverpool, Bristol, Sheerness, London Gateway en Dover. 

Minister van Transport Grant Shapps maakte bekend dat het Ministerie van Transport € 11 mln uittrekt voor havens om ze elk met  € 1,1 mln hun infrastructuur te laten aanpakken. Dit zou kunnen inhouden meer parkeerruimte voor zwaar verkeer en containeropslag, het verbeteren van toegang voor voertuigen waarmee verkeer en handel zonder problemen de grens over kunnen komen. 

Het fonds is een deel van een regeringsprogramma van € 33 mln, dat vorige maand bekend werd gemaakt en bedoeld is om havens in heel Engeland te versterken en om te garanderen dat ze na de Brexit efficiënt blijven functioneren. 

Nog eens € 5,6 mln wordt besteed aan Local Resilience Forums, partnerschappen die bestaan uit vertegenwoordigers van lokale openbare diensten, waaronder hulpdiensten, in gebieden met belangrijke vrachthavens om te helpen de infrastructuur te verbeteren en er zeker van te zijn dat verkeer zonder problemen door kan stromen. 

Geen 'anarchie'
Ondertussen beweert de Britse douane dat het gebrek aan personeel niet zal leiden tot een 'Brexit anarchie'. Hoewel er nog niet genoeg douanebeambten zijn om met de toestanden rond een no-deal af te handelen, veegde een van de voor infrastructuur verantwoordelijke ambtenaren aan de grens met de EU de vrees voor anarchie van tafel. 

Enkele weken voordat Engeland de EU op 31 oktober verlaat, is er nog geen deal gesloten. Margaret Whitby van HMRC (revenue and customs) zei in Parijs dat ze gelooft dat de infrastructuur en IT systemen er klaar voor zijn waardoor er geen extra controles uitgevoerd zouden hoeven worden op de 5 mln vrachtwagens die jaarlijks het Kanaal en de Noordzee oversteken doordat douaneverklaringen vooraf ingediend kunnen worden. 

Bron: maritime-executive.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven