Sam Gielen, Frutas Tropicales Europe:

"Hopelijk leeft de mangomarkt snel op: eerste Kent uit Brazilië volgende week verwacht"

Tholen - Waar de avocadomarkt 'still going strong' is, zijn de mangoprijzen de afgelopen weken fors gedaald. "Gedurende het einde van het West-Afrikaanse seizoen en de start van het Braziliaanse seizoen waren de prijzen nog erg goed, maar met de komst van de Israëlische en Spaanse mango's zijn de prijzen flink gedaald tot een huidig prijsniveau van 3-4 euro voor Tommy Atkins", vertelt Sam Gielen van Frutos Tropicales Europe.

Daarbij ligt ook de Braziliaanse aanvoer momenteel dubbel zo hoog als vorig jaar, vertelt Sam, die afgelopen week de eigen farms van FTB  in Brazilië bezocht. "De kleinere exporteurs  zijn op zoek naar mango's, maar de grotere telers hebben nog een fors volume. Dus uiteindelijk komt er nog genoeg deze kant op. Nu loopt het Israël-seizoen ten einde, dus hopelijk leidt dat snel tot aantrekkende prijzen."

Kwalitatief verloopt het mangoseizoen volgens Sam tevredenstellend. "Dat geldt nu zowel voor de Tommy Atkins, Keith als Palmer. We zijn blij dat we volgende week weer de eerste Kent-mango's uit Brazilië binnen krijgen. Waar Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Portugal traditiegetrouw erg gefocust zijn op de Palmer, blijft in Noordwest-Europa de Kent de favoriete variëteit. Er zijn zelfs landen die geen Tommy Atkins meer willen hebben. Nu staat daar nog een behoorlijk areaal van in Brazilië, dus gelukkig weten de Oost-Europese klanten er goed weg mee."

Flamingo
"Naast onze bestaande productie- en verpakkingsfaciliteiten in Peru voor mango's, druiven en avocado's hebben we onlangs onze faciliteiten in Brazilië (FTB) geopend voor de export van mango's, limes en gember. Door de kennis als teler en importeur te combineren, kunnen we de perfecte balans vinden tussen onze leveranciers en klanten. We verpakken de mango's, avocado's, gember en blauwe bessen onder ons eigen merk Flamingo en dat verloopt erg goed", aldus Sam.

"Avocado's betrekken we momenteel uit Mexico, Colombia en Kenia en die markt is al langere tijd goed. Ook de gembermarkt gaat, nu het kouder wordt, weer aantrekken na een moeilijke periode."

"Last but not least was ook de markt voor Braziliaanse limes een tijdje minder. Maar momenteel is er in Brazilië weinig beschikbaar omdat het seizoen min of meer afgelopen is. Eind november begint Brazilië weer met de nieuwe oogst. Doordat Mexico ook beperkt beschikbaar heeft door een lange periode van droogte, verwacht ik dat de markt de komende weken zal opleven", besluit Sam.

Voor meer informatie:
Frutos Tropicales Europe
Klappolder 191
2665 MP Bleiswijk
Tel. +31 (0) 10 3075 100
info@fteurope.eu 
www.fteurope.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.