Nog meer gemak voor losbladige sla

Tholen - Er zit muziek in de Eazyleaf. De losbladige sla is niet alleen een aantrekkelijk gemaksproduct voor de horeca, tegenwoordig is er ook een groeiend aanbod van voorverpakte slamixen in supermarkten. 


Paul Huijs (Enza, l) en Tim Hurks van Abemec oogsten Eazyleaf

"Een van de belangrijkste ontwikkelingen in onze sector is mechanisch oogsten. Dat wordt door de druk op arbeidskosten- en tekorten steeds belangrijker. Vandaar dat we naast ons assortiment aan Eazyleaf ook een demonstratie van het oogsten ervan hebben", vertelt Paul Huijs salesmanager Vollegrond en Bladgewassen voor Benelux bij Enza Zaden. 


Minimaal snijvlak door het gebruik van de lintzaag

Het oogsten met behulp van de Ortomec gaat sneller en gemakkelijker. De lintzaag snijdt de bladeren vlak boven de grond los. "Daardoor is het snijvlak minimaal en treedt minder snel bruin verkleuring op, wat de houdbaarheid ten goede komt", vertelt Tim Hurks van Abemec, distributeur van de oogstmachine die zowel op het veld als in de kas ingezet kan worden. Er is sinds kort ook een elektrisch aangedreven machine beschikbaar. 


Veel variatie en kleur en bladstructuur bij Eazyleaf 

Convenience blijft een hot topic in de sector. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn supermarkten volop bezig met de verkoop van slamixen en maaltijdsalades waar de losbladige sla prima in het concept past. "Ook Babyleaf zouden daar inpassen maar deze soorten zijn wat fijner en meer kwetsbaar. Eazyleaf hebben een betere houdbaarheid en inmiddels hebben we daarin ook volop variatie in bladkleur en structuur te bieden", vertelt Paul.

Bindsla is in Nederland nog een premium product, in het VK en Duitsland is het de 2e slasoort

In het segment bindsla of romaine sla is er onderscheid tussen vier lengtes: little gem, mini, midi en large. “In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staat de little gem en mini bindsla inmiddels op nummer 2, na ijsbergsla. Nederland blijft nog achter, daar is het meer een premium product terwijl de prijs in Duitsland dichter bij die van ijsbergsla ligt."

IJsbergsla is nog veruit de meest gegeten slasoort maar de teelt kent door klimaatverandering en strengere eisen wat betreft residulevels steeds meer uitdagingen. Hoewel Enza Zaden volop bezig is met verdelingsprogramma's met hogere resistentie en tolerantie tegen klimaatverandering, zien ze in NFT-teelt een goede aanvulling voor vollegrondsslateelt. Er zijn inmiddels veel (populaire) rassen, zowel Eazyleaf als kropsla types, beschikbaar die het goed doen in de kas. 

Frans Gubbels (l) en Peter Conijn op de demolocatie in de kas

"Botersla, Lollo's, Eikenblad, Koraal, Frill Ice, Batavia, Romaine", somt  veredelaar Peter Conijn op. "Er zijn zoveel soorten. We veredelen eigenlijk niet meer " strak in een vakje' op soort maar ontwikkelen vele nieuwe types voor een bepaald doel of doelgroep." Zo is de Frill Ice een populaire living lettuce soort voor de Scandinavische markt. Die wordt op kluit geoogst en ingepakt en is daardoor wel een week lang houdbaar in de koelkast. "Consumenten plukken er elke dag weer een vers blaadje af voor op de sandwich", voegt sales specialist Frans Gubbels van Enza Zaden toe. Volgens Enza Zaden zal NFT-teelt aan belang winnen in de komende jaren. "De teelt in kassen is veel gemakkelijker te sturen en kan jaarrond doordat je in de winter kunstlicht kan gebruiken. Het is een schone bijna biologische teelt waarbij weinig gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden en is er tot wel negen keer minder water nodig dan bij vollegrondsteelt." Veredelingsprogramma's van Enza Zaden zetten daarom vol in op deze nieuwe types met een "lage footprint" .


Lollo blad past perfect op een premium hamburger

Voor meer informatie:
Enza Zaden
www.enzazaden.nl  
info@enzazaden.nl 

Paul Huijs
p.huijs@enzazaden.nl  

Frans Gubbels
F.Gubbels@enzazaden.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.